Diari Més

Salut

L'hospital de Sant Joan de Reus tanca un accelerador lineal durant l'estiu

El servei de radiologia ha advertit a Salut que això provocarà que hi hagi llistes d'espera

Imatge de l'accés principal de l'Hospital Sant Joan de Reus.

El ple de aprova vendre Gecohsa per garantir el funcionament de l'Hospital Sant JoanACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'hospital de Sant Joan de Reus, centre oncològic de referència a la província deTarragona, tancarà un accelerador lineal aquest pròxim dilluns, malgrat les advertències per escrit del servei dels riscos que comporta.

El servei tancarà el dia 16 de juliol amb la previsió de reprendre's a final de setembre, segons informa el centre hospitalari, de titularitat municipal.

L'hospital l'emmarca en els canvis organitzatius de l'estiu, encara que el servei de radiologia ha advertit per escrit al Departament de Salut de la Generalitat i a l'Ajuntament de Reus dels riscos que comporta.

El primer d'ells és la creació de llistes d'espera en una malaltia molt sensible als temps del tractament.

El centre sanitari compta amb tres acceleradors lineals i els pacients afectats per aquest tancament, en principi temporal, es redistribuiran entre els altres dos.

L'activitat dels acceleradors lineals en el conjunt de Catalunya ja és lleugerament superior a les xifres recomanades per la Societat Espanyola d'Oncologia Radioteràpica (SEOR) i el tancament comportaria pràcticament doblar-les.

Així, es recomana tractar uns 400 pacients per màquina i any i en el conjunt de Catalunya oscil·la entre els 450 i els 500, encara que el tancament dispararà la xifra a 740.

Cal tenir en compte, a més, que es tracta de maquinària que precisa moltes verificacions per evitar errors i que sobrecarregar-les de feina augmenta el risc de mal funcionament i avaries.

Fonts del comitè d'empresa temen que el tancament sigui definitiu i no temporal, ja que clausurar un dels acceleradors forma part del pla de xoc per assecar el dèficit que arrossega el centre, de propietat totalment municipal, any rere any.

El president de l'Associació Oncològica Amadeu Pelegrí, Vicenç Vichez, ha dit a Efe que desconeixia el tancament i que ho «valora molt negativament».

tracking