Diari Més

Judicial

Els advocats de guàrdia a Reus disposaran d'una sala d'atenció als detinguts

L’espai està situat a la planta baixa dels Jutjats i es podrà utilitzar durant el cap de setmana, quan l’edifici està tancat

Imatge d'arxiu de la façana de les dependències judicials.

Els advocats de guàrdia a Reus disposaran d'una sala d'atenció als detingutsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els advocats que es troben de guàrdia durant el cap de setmana podran gaudir d’una sala als Jutjats per reunir-se amb els seus clients o els familiars de les persones que siguin detingudes i hagin d’acudir al palau judicial. Fins ara, no disposaven de cap espai on reunir-se, i havien de mantenir les reunions o converses al vestíbul de la zona del jutjat de guàrdia, ja que la resta d’edifici es troba tancat.

Julen Barriola, responsable de la Comissió de Relació amb l’Administració de Justícia (CRAJ), defineix com una de les «necessitats bàsiques dels advocats poder atendre les famílies dels detinguts en un espai on poder parlar tranquil·lament i de manera confidencial». Així, celebra l’habilitació d’aquesta sala, la qual es trobarà a la planta baixa dels Jutjats de Reus i es reserva únicament a poder oferir aquest servei. Els advocats que es trobin de guàrdia la podran utilitzar demanant al personal de les dependències que els hi obrin.

Per al responsable de la CRAJ, resulta indispensable «tenir uns mitjans adequats per atendre les famílies o els detinguts, ja que en aquells moments ho estan passant malament», i afegeix que poder conversar en un espai reservat «de manera adequada i immediata suposa tenir unes garanties». Barriola denuncia que, fins ara, aquestes garanties «eren insuficients perquè la confidencialitat és molt important»; i el fet d’haver de parlar al vestíbul i espais comuns suposava que «la resta de gent que està esperant se’n pugui assabentar de les vicissituds del cas».

Familiars i citats

Durant el cap de setmana, quan les dependències judicials estan tancades, el més comú és que hi acudeixin persones que han estat detingudes, «d’aquí la necessitat del servei de l’advocat per a les famílies o el mateix detingut», exposa Julen Barriola. Amb tot, afegeix el responsable de la CRAJ, «el jutge de guàrdia també aprofita per citar persones en judicis ràpids, com a testimoni, o per fer gestions».

Davant la necessitat de disposar d’una zona aïllada, amb cadires i taules per poder conversar, el Col·legi d’Advocats de Reus, mitjançant la CRAJ, va sol·licitar a Justícia l’habilitació de la sala. Les gestions, tal com assegura Barriola, «han sigut relativament ràpid, tots els estaments han entès les necessitats que teníem i, a base d’anar-ho sol·licitant, s’ha gestionat i concedit».

Dia de la justícia gratuïta

Aquest dijous el Col·legi d’Advocats de Reus va commemorar el Dia de la justícia gratuïta, en el qual també s’hi van sumar la resta de 83 col·legis d’advocats espanyols, el Consejo General de la Abogacía Española i els consells autonòmics. Un grup de la junta del col·lectiu reusenc va instal·lar un punt d’informació als Jutjats per tal de divulgar la tasca social que realitzen els advocats d’ofici. Van defensar, també, la importància i viabilitat de l’actual servei de justícia gratuïta.

tracking