Diari Més

L'estació d'autobusos es començarà a rehabilitar a finals d'aquest any

El ple del consistori aprova renovar la flota d’autocars municipals, alguns dels quals acumulen prop de 800.000 quilòmetres

El consistori va celebrar el darrer ple del curs polític i reprendrà l'activitat passat l'agost.

L'estació d'autobusos es començarà a rehabilitar a finals d'aquest anyGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup municipal del PSC va presentar, al ple que l’Ajuntament va celebrar ahir, una moció per instar la Generalitat a executar el pla de rehabilitació de l’estació d’autobusos de la capital del Baix Camp. La moció ja es va presentar fa dos anys, sense que prosperés, i el grup socialista va tornar a insistir per tal de demanar al departament de Territori i Sostenibilitat que redactés un projecte de rehabilitació. Per a sorpresa dels membres del PSC, el regidor d’Urbanisme Marc Arza va anunciar que la rehabilitació d’aquest espai es podrà començar a finals d’aquest any.

El projecte de millora de l’estació d’autobusos tindrà un preu de prop de 100.000 euros, els quals pagarà la Generalitat com a propietària de l’equipament. Arza va detallar que s’hi durà a terme «una modernització i millora, es repararan algunes vies que té l’estructura i s’hi instal·laran cartelleres elèctriques que, fins ara, no n’hi havia». El regidor d’Urbanisme també va avançar, durant la sessió plenària, que el projecte sortirà a licitació «abans de mitjans de setembre i esperem que es pugui començar a desenvolupar a finals d’any, cap al mes de desembre».

La remodelació s’inclou en un programa de la Generalitat que ja ha comportat millores en altres ciutats com ara Lleida. El fet que s’hagués actuat en diferents localitats i que a Reus, amb la necessitat real que presentava l’estació, no s’hi actués. En aquest sentit, Arza va exposar que fa prop d’un mes i mig «vam saber que hi havia el projecte en 10 ciutats, ens vam reunir amb l’alcalde i els responsables de Territori i vam aconseguir que Reus s’hi inclogués». En aquest sentit, el regidor d’Urbanisme va defensar «el govern ha fet la feina».

Una remodelació insuficient

La moció presentada pel PSC, després de saber-se que la rehabilitació s’executarà en els mesos vinents, es va aprovar per unanimitat. Amb tot, alguns dels grups municipals hi van aportar alguns matisos. Des de la CUP van mostrar la seva voluntat que aquest projecte anés lligat a millores en la mobilitat, com ara la connexió amb el baixador de Bellissens o amb el pla de la bicicleta. El regidor dels anticapitalistes Oriol Ciurana va exposar, entenent que tothom estava a favor que s’executés la millora en l’estació, «hauria de ser un punt de la moció obligar a connectar l’estació amb la universitat si finalment es tira endavant amb la remodelació».

Tot i celebrar l’execució de la rehabilitació, però, Arza també va assegurar «no és suficient pel que necessita l’estació però ho executarem». En aquest sentit, l’alcalde va detallar que la remodelació de l’equipament ha d’anar lligada a la remodelació prevista en el Mercat del Carrilet, fet que condiciona perquè «no podem fer el projecte definitiu de rehabilitació de l’estació si estem pendents del projecte al mercat».

Davant d’aquesta situació, va exposar Arza, a finals d’aquest any s’iniciarà el projecte per millorar els principals desperfectes i punts febles de l’equipament, i després es tractarà amb la Generalitat «una actuació general que anirà lligada al projecte del Mercat del Carrilet».

Renovació de la flota

El ple va aprovar, amb els vots favorables dels grups del govern i del PSC i el PP, un compromís de despesa pluriennal per tal que Reus Transport pugui renovar la seva flota. Així, l’empresa encarregada del servei municipal de bus renovarà els seus 13 vehicles mitjançant un rènting. L’empresa subministradora serà Mercedes-Benz, qui aportarà 10 vehicles el febrer del 2019 i tres més l’any 2020. A més, l’empresa de mobilitat municipal es quedarà amb els tres autocars més nous de l’actual flota per a guardar-los com a reserva.

Marc Arza va exposar que els actuals autocars «tenen uns 10 anys i acumulen prop de 800.000 quilòmetres». La renovació de la flota suposarà un preu de gairebé 4.500 euros mensuals per vehicle, una despesa que inclou la compra, l’assegurança i el manteniment.

La parada intermèdia

La proposta de la CUP per a implementar la possibilitat que el bus urbà pugui aturar-se entre dues parades oficials durant el servei nocturn si una dona ho sol·licita, va ser aprovada per unanimitat. La moció del grup anticapitalista demana un estudi i la necessitat de traslladar el debat al consell d’administració de Reus Transport, que valorarà la possibilitat d’incorporar aquesta parada a demanda. La proposta de la CUP s’inclou en una visió feminista de la mobilitat.

tracking