Diari Més

Salut

Radiologia del CAP Sant Pere tanca durant una setmana per una avaria

USITAC denuncia manca de personal en aquest àmbit, i alerta que les llistes d’espera es poden enfilar «fins els sis mesos»

Una imatge d'arxiu de les instal·lacions del CAP Sant Pere.

Radiologia del CAP Sant Pere tanca durant una setmana per una avariaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre d’Atenció Primària (CAP) Sant Pere va haver de tancar la planta de radiologia durant tota la setmana anterior a causa d’una avaria. Aquesta va afectar l’RC, l’equip encarregat de la revelació de les radiografies, impossibilitant-ne el visionat i l’anàlisi d’aquestes. Tot i que els aparells de Raigs X estiguin operatius, el fet de no poder revelar les plaques ni les proves inutilitza la feina que s’hi pugui dur a terme. Fonts del sindicat USITAC asseguren que intentarien reparar-ho «entre el divendres i el dilluns, però fins dimarts no creiem que estigui operatiu».

A causa d’aquesta incidència tècnica, s’han tancat les llistes d’espera per a poder realitzar les diferents proves que depenen del correcte funcionament de l’RC. Amb tot, aquelles proves que es consideren urgents i que no es poden dur a terme al CAP Sant Pere es deriven al CAP de Torreforta i a l’Hospital Joan XXIII, a Tarragona. USITAC denuncia que aquesta reprogramació de dates i el tancament de radiologia farà augmentar el temps per aconseguir cita: «Les llistes d’espera creixeran bastant més, ara tenim entre una i dues setmanes però ens n’anirem fins les tres setmanes d’espera», detallen fonts del sindicat.

Aquesta no és la primera avaria que afecta el servei de Raigs X del CAP Sant Pere. Al mes de març d’aquest any se’n va produir una altra, si bé en aquella ocasió l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), l’empresa encarregada de la seva gestió, va exposar que es tractava d’«una actualització del software del digitalitzador a què estan connectats tots els aparells de Raigs X del CAP Sant Pere».

L’IDI va exposar que aquesta actualització es duia a terme perquè l’aparell anterior, més antic, havia quedat avariat i calia adaptar els equips al nou sistema després que es substituís. Des d’USITAC, però, denuncien «les màquines antigues funcionaven bé, aquestes s’espatllen sovint». El sindicat també exposa que la gestió «era millor» quan l’encarregat era l’Institut Català de la Salut (ICS): «Des de que se n’ha fet càrrec l’IDI que el servei de radiologia no havia funcionat tan malament, vist com anava abans preferim que ho torni a gestionar l’ICS», sentencien.

La falta de personal

El sindicat també es queixa d’una constant falta de personal a Raigs X, un fet que es produeix gairebé cada estiu. Expliquen que el radiòleg encarregat de les ecografies «estarà tres mesos sense venir per motius personals». Davant aquesta baixa, detallen que s’ha optat per tancar l’agenda durant aquest període, fet que provoca «ja tenim tres mesos de llista d’espera i ara en tindrem tres més, així que ens n’anirem fins els sis mesos».

Segons els membres d’USITAC, fa un parell d’anys «teníem tres radiòlegs i ara no en tenim cap». El sindicat defensa «quan hi ha una jubilació la plaça l’hauria de cobrir l’IDI; cada any passa el mateix, no posen radiòleg i les llistes d’espera s’augmenten», sentencien.

El sindicat també denuncia que el personal no encarregat no desenvolupa la seva especialització. Això suposa, detallen des d’USITAC, que no es puguin desenvolupar correctament les tasques al servei: «Qui feia les radiografies fins ara és especialista d’ecografies; abans els radiòlegs feien les plaques i redactaven l’informe, ara això no es pot fer», clouen.

tracking