Diari Més

Mobilitat

Un tall d'energia obliga un vol a enlairar-se sense suport de la torre

El control de l’Aeroport es va quedar sense subministrament quan el pilot dirigia la nau de passatgers cap a la pista

El controlador es va poder comunicar amb el pilot mitjançant una ràdio.

Un tall d'energia obliga un vol a enlairar-se sense suport de la torreOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El darrer vol amb passatgers que tenia previst l’Aeroport de Reus aquest dimarts a la nit es va haver d’enlairar sense poder rebre el suport de la torre de control després que aquesta es quedés sense energia. El tall en el subministrament, que només va afectar el control de vols, es va produir per causes alienes a la infraestructura reusenca i a la seva gestora, Aena. A causa d’aquest fet, el controlador va haver de donar permís al pilot, a qui va alertar de la situació, per ràdio i, després, traspassar-ne el control al centre de Barcelona.

El sindicat UGT a l’Aeroport denuncia «la falta de personal que fa temps que reclamem fa que es produeixen incidències que no es poden cobrir», tal com va passar amb el tall de subministrament. Fonts consultades pel Diari Més exposen que, en el moment dels fets, hi havia un tècnic de manteniment de navegació que venia de Barcelona i que, per tant, no estava familiaritzat amb els equips i sistemes de Reus. Això va provocar un retard en la reparació i represa del funcionament de l’operatiu després del tall. «A la torre sempre hi ha un controlador i un tècnic de manteniment», expliquen, afegint que fa menys d’una setmana «la torre es va quedar sense tècnic però, per sort, aquell dia no va passar res». Des d’UGT mantenen que Enaire, encarregada de la contractació del personal, «envien algú des de Barcelona només per cobrir l’expedient».

L’Aeroport de Reus compta amb una petita central elèctrica que genera energia per tal de poder suplir el subministrament en cas d’una caiguda general del sistema. La torre de control té un sistema similar, però necessita que els tècnics la posin en funcionament: «El tècnic que venia de Barcelona no està familiaritzat amb aquests sistemes i, per tant, no pot preveure ni arreglar una avaria amb la mateixa velocitat que ho faria un de Reus», detallen des d’UGT. Aquest fet, insisteixen, «evidencien una falta de personal que té la seva incidència en la seguretat del control i la gestió aèria».

Enaire, en canvi, defensa que la seguretat «no es va veure disminuïda en cap moment». L’empresa manté que compta amb els «procediments per actuar davant les situacions com la que es va viure; els controladors estan formats per poder operar mitjançant ràdio o telèfon».

L’últim recurs

En cas de caiguda del sistema, els controladors tenen un «últim recurs» -tal com ho anomenen- per comunicar-se amb els pilots, una ràdio amb bateria autònoma. La torre de control es va quedar sense llum, aproximadament, cap a les 23:20 hores, quan l’últim avió que havia de sortir de l’aeroport «es trobava en rodatge, no tenia permís per a enlairar-se però ja es dirigia cap a la pista». El controlador, tal com detallen les fonts d’UGT, va informar la nau de la situació mitjançant l’últim reucrs. Llavors, va decidir retenir el vol uns minuts esperant que es pogués reprendre l’activitat quan entrés en funcionament el generador autònom. Pels volts de les 23:35, el controlador va decidir donar sortida al vol abans que la ràdio es quedés sense bateria: «Li va comunicar que no el podia guiar ni oferir-li suport, que el pilot es fixés en la mànega que indica el vent i decidís quan sortir; llavors el controlador trucaria al centre de Barcelona perquè el controlessin quan els aparegués a la pantalla», relaten els membres d’UGT.

Passades les 23:40 hores, el subministrament d’energia es va poder reprendre. Llavors, però, «cal reiniciar els equips i comprovar que tots funcionin correctament per tornar a iniciar els operatius; això és el que fem cada matí en obrir», detallen. El sindicat exposa que el controlador «va marxar passada la mitjanit, quan el seu horari acaba a les 00:00 hores, i els sistemes encara no s’havien reiniciat». Afegeixen que, en marxar, «es va trobar un tècnic de manteniment de Reus que havien localitzat perquè vingués a solucionar-ho», degut a la falta de coneixement de qui havien enviat des de Barcelona i que es trobava a la torre en aquells moments».

L’aeroport, tancat

En produir-se el tall de subministrament, el controlador va comunicar-se amb el centre de control de Barcelona per informar que no podia «acceptar més trànsits» i que, per tant, tancava l’Aeroport. «Sort que era l’últim vol de la nit i no hi havia hagut més operacions previstes perquè, sinó, s’haurien hagut de desviar», detallen les fonts d’UGT. Afegeixen que l’enlairament es va poder realitzar perquè «l’operació de sortida és més senzilla que la d’entrada, sense energia el controlador no pot guiar l’avió». El sindicat clou argumentant «si hi hagués hagut un tècnic fixe d’aquí no s’hauria hagut de tancar l’Aeroport i els sistemes s’haguessin pogut recuperar més ràpidament».

tracking