Diari Més

Completes obren les portes de la festa

Els regidors de Ciutadans i Partit Popular no participen d'un acte protocolari que veu el Bou per primera vegada en motiu del seu 675 aniversari

Els elements del seguici, acompanyats pels reusencs i reusenques, van enfilar el camí a Sant Pere.

Completes obren les portes de la festaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus ja respira, a ple pulmó, aires de Sant Pere. La pólvora, les espurnes i el so de la tronada va servir per obrir les portes al dia gran de la Festa Major, que es viurà avui amb les actuacions de lluïment del Seguici i la processó que tornarà a omplir els carrers del nucli antic de milers de reusencs i reusenques, de totes les edats, disposats a gaudir del seu patró i acomiadar gairebé una setmana de festa en tots els racons.

L’ofici de Completes va marcar el ritme dels actes d’aquest dijous. Si bé els Gegants, els Nanos, l’Àliga, el Drac o la resta de balls van desfilar per la capital del Baix Camp al llarg de la jornada, l’acte més seguit i esperat es va viure a partir de les vuit del vespre. La plaça del Mercadal va obrir les portes a tots aquells qui van gaudir del Seguici en el curt trajecte que uneix l’ajuntament amb la Prioral. Encapçalats pel Ball de Diables, un per un tots els elements, figures i danses es van dirigir cap a Sant Pere. Com mana el protocol, l’Àliga va cloure la curta processó. Abans d’iniciar el camí, però, l’animal més majestuós del Seguici va oferir el seu ball curt com a salutació a les autoritats.

L’alcalde Carles Pellicer va presidir el grup de regidors i regidores del consistori. No hi eren, com ja havien anunciat, els membres de Ciutadans, que van decidir no participar en l’anada a Completes com a protesta «per l’ús polític» que considera que fa l’equip de govern municipal de la Festa Major. Els regidors del Partit Popular, que havien de decidir si hi acudien o no a última hora van optar per no fer acte de presència. Els membres de la CUP tampoc hi van acudir.

El bullici de la plaça

Mentre a l’interior de la Prioral s’oficiava la missa de les Completes, a l’exterior de temple el Seguici reposava i agafava forces abans de tornar a enfilar cap a la plaça del Mercadal i fer les delícies dels reusencs i reusenques amb els últims balls. La música, l’eufòria i el bullici de la plaça va viure el moment culminant amb l’arribada del pilar caminant dels Xiquets, que va iniciar-se davant la Prioral de Sant Pere i va aconseguir completar el recorregut fins a la porta de l’ajuntament.

En un gest molt repetit en els darrers anys, l’alcalde i la resta d’autoritats van arribar a les portes de la casa consistorial enmig d’una forta escridassada i una xiulada que volia reivindicar de tot. Diversos col·lectius s’havien mobilitzat per convertir els instants previs a la tronada i el castell de focs en un escenari per a les seves lluites.

Aparcat tot el context polític, l’alcalde va iniciar el tram final d’una jornada carregada d’emocions amb un moviment molt senzill. Un mocador al balcó de l’ajuntament donava l’ordre a l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, d’encendre de la tronada de Completes. El foc, els trons i els mascles van inundar la Mercadal que el castell de focs prengués el relleu. Les gotes de pluja van amenaçar en aigualir la festa, però res pot apagar la pólvora i el foc de Sant Pere. Reus va esclatar per obrir boca i rebre el dia del seu patró.

tracking