Diari Més

Sanitat

Vergés no posa data al futur consorci de l'Hospital ni aborda el dèficit

La consellera de Salut confirma la compra de Gecohsa sense concretar la xifra, que hauria de servir per equilibrar el Sant Joan

La consellera de Salut, Alba Vergés, en l'acte d'homenatge dels donants de sang a Reus.

Vergés no posa data al consorci de l'Hospital Sant JoanACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consorci entre CatSalut i Ajuntament de Reus, cridat a haver assumit la gestió –i, amb ella, fer-se càrrec del dèficit– de l’Hospital Sant Joan des de principis d’enguany, es constituirà en els mateixos termes que es van fixar al protocol d’intencions signat a l’octubre del 2017, encara amb Toni Comín al capdavant del Departament de Salut, però no té data. La nova consellera, Alba Vergés, ha explicat en el marc d’una visita a FiraReus per l’acte central del Dia Mundial del Donant de Sang que «ja estava tot tècnicament molt avançat, però el 155 ens ha deixat set mesos sense iniciativa política i sense poder continuar». I ha apuntat que «era imprescindible que hi hagués algú a la conselleria que pogués arrencar tota la iniciativa» i que «ara que ja hi som i que ens hem tret de sobre les grapes del 155, entomem amb responsabilitat, una altra vegada, el projecte, i el tirarem endavant». Sobre el calendari previst, Vergés s'ha limitat a precisar que el consorci començarà a caminar «en els propers mesos» i ha eludit reiteradament concretar-ne els terminis. Tampoc no ha detallat si el consorci assumirà el dèficit que l’Hospital està acumulant a l’exercici 2018.

Sí que ha confirmat, en un altre ordre de coses, que el CatSalut comprarà la societat Gecohsa, un cop expirat el concert per l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, i que «engegarà l’activitat com a nova empresa pública Salut Terres de l’Ebre». La consellera tampoc ha informat sobre l’import de l’adquisició de la societat –que ha d’emprar-se en remoure la causa de dissolució del Sant Joan– ni sobre quan es produirà.

Fins a 4 anys de protocol

El protocol d’intencions que ha mantingut viva la promesa de la creació del consorci al llarg d’aquests sis mesos s'ha redactat amb una vigència generosa: preveu fins a 4 anys per signar el text definitiu que el reemplaci. Determina que «haurà de gestionar-se i funcionar en termes d’equilibri d’explotació a partir dels recursos ordinaris obtinguts en el marc de la prestació d’activitat assistencial que constitueix el seu objecte» i que «l’Ajuntament no farà front a dèficits operatius directament procedents de l’activitat sanitària del consorci, atenent a que la competència en l’assistència en salut correspon a la Generalitat». En funció de la mateixa argumentació, «en el cas de necessitar-se aportacions ordinàries per al funcionament del consorci, aquestes aniran a càrrec del CatSalut». «El protocol no es modificarà i ara cal seguir treballant», ha expressat des de FiraReus Alba Vergés.

L’alcalde, Carles Pellicer, amb altres membres de la corporació municipal, va rebre la consellera a l’Ajuntament. Durant la visita, Vergés ha signat el Llibre d’Honor. Pellicer avançava, al desenllaç de la trobada on «hem tractat la situació de l’Hospital», que «el consorci està bé i en poc temps el podrem donar per tancat». L’alcalde ha refermat la idea que «els acords del protocol es mantindran» i ha recordat que «el govern va prendre possessió fa només uns dies». Abans d’accedir al Palau Municipal, Alba Vergés ha compartit concentració al Mercadal amb el col·lectiu d’Avis i Àvies per la Llibertat de Reus, al qual ha dedicat unes paraules.

Causa de dissolució

L’Hospital Sant Joan de Reus va tancar l’exercici 2017 amb un dèficit de 3,2 milions d’euros. La primera conseqüència que s’ha derivat del desequilibri és que la plantilla del centre no cobrarà les direccions per objectius (DPO), perquè el nou conveni no obliga el Sant Joan a pagar-les si aquesta situació es dóna. El dèficit va col·locar l’Hospital en la tercera causa de dissolució consecutiva. Per remoure-la, la Junta General Extraordinària de l’Hospital Sant Joan, amb el «sí» de Cs, va aprovar que intentaria, tal i com explicava la presidenta del Grup Salut, Noemí Llauradó, «la venda de la societat Gecohsa, 100% titularitat de l’Hospital Sant Joan, al CatSalut, tenint en compte que ha finalitzat la concessió per Móra, en pròrroga de dos mesos, i que el CatSalut ha decidit gestionar-ho». CUP i PSC hi van votar en contra i el PP s’hi va abstenir. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha apuntat que «la compra de Gecohsa també estava acordada» i que «l’Hospital de Móra és propietat del CatSalut i té tot el sentit que el CatSalut el gestioni».

«No hi ha acord»

Per la seva banda, el grup municipal del PSC, membres del qual han estat presents en la recepció de Vergés a l’Ajuntament, ha enviat un comunicat on lamentava que «la consellera de Salut s’hagi reunit amb Pellicer i no s’hagi produït cap avanç en els temes pendents que afecten el seu àmbit». La situació, «ens fa sospitar que no hi ha acord entre Generalitat i Ajuntament pel que fa a la posada en marxa del consorci», ha apuntat la formació en el mateix comunicat, i ha valorat que «és molt alarmant que la Generalitat encara no pugui anunciar una data». El PSC «ja va posar en dubte que el consorci es constituí» i aquest «no avança».

tracking