Diari Més

L'Ajuntament recupera 115.000 euros de Cunillera i Bergadà i s'aparta del cas Tecnoparc

El consistori reusenc considera refet el dany patrimonial i desisteix de continuar al procés judicial mentre Ara Reus, impulsor de la denúncia i que també s’hi desvincula un cop rebut l'ingrés, vol que la quantitat es destini a millorar Redessa 1

Daniel Rubio, Jordi Cervera i la lletrada Dolors Vázquez han comparegut avui a la seu d'Ara Reus.

L'Ajuntament recupera 115.000 euros de Cunillera i Bergadà i s'aparta del cas TecnoparcOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa municipal Redessa ha ingressat, a finals de la setmana passada, 115.187,74 euros que es corresponen amb les quantitats consignades al jutjat, al març del 2017, per l’expresident de la societat Tecnoparc, Àngel Cunillera –81.273 euros–, i per l’exregidor i exconseller de la mateixa, Jordi Bergadà –33.923 euros–, arran de la denúncia que Ara Reus va presentar a 2012 per presumptes delicte societari, falsedat documental i delicte contra l’administració pública per haver facturat serveis professionals al Tecnoparc quan encara ostentaven aquests càrrecs. Els diners estan ja a disposició de l’Ajuntament de Reus que, després d’haver-los rebut i tal com confirmen fonts municipals al Diari Més, considera refet el dany patrimonial i ha decidit apartar-se de la causa. Correspon al consell d’administració de Redessa, al conseller delegat o a altres mecanismes, a partir d’aquest moment, determinar a què anirà destinada la xifra, que en tot cas entrarà als comptes en forma d'ingrés extraordinari. Les mateixes fonts no es pronuncien sobre en què repercutirà l’Ajuntament aquesta quantitat.

En aquest sentit, el regidor d’Ara Reus Daniel Rubio avançava aquest matí des de la seu del partit al carreró del Castell que a la formació li «agradaria» que els 115.187 euros alimentessin dos projectes vinculats a «allà d’on van sortir»: l’execució de reformes a les instal·lacions de Redessa 1, en forma de «millores a la climatització o els terres d’un espai que és important i que té un rellevant ús», i la creació de línies d’ajudes a emprenedors per facilitar el seu arrelament a la ciutat. Aquesta serà la proposta que posi, doncs, damunt la taula.

Ara Reus ja va presentar escrit sol·licitant apartar-se de la causa l’any passat, complint amb el compromís llançat d’inici que «si es tornaven els diners a la ciutat, que és el que buscàvem, no hi continuaríem». El mateix pas que fa ara l’Ajuntament, que «perseguia el reintegrament de l’import» i, un cop això ha ocorregut, «desisteix de continuar a la causa».Però, a aquesta hi seria encara present la Fiscalia, amb els investigats Cunillera, Bergadà, l’exgerent del Tecnoparc Xavier Gómez i l’empresari Ramon Urgellès. La instrucció del cas Tecnoparc va tancar-se i l’Audiència Provincial de Tarragona, qui ha lliurat els diners de tornada a l’Ajuntament després que fossin inicialment consignats al Jutjat d’Instrucció número 1 de Reus, ha d’assenyalar data i l’hora per celebrar judici.

Tot plegat té l’origen en un informe sol·licitat per la formació a serveis jurídics municipals, a principis de l’any 2012, en relació a les facturacions de Cunillera i Bergadà, i que va desembocar en la constatació de possibles indicis penals. En aquell moment, l’informe va apuntar, entre altres qüestions, la possible emissió i cobrament de factures simulades per desviar fons a empreses municipals i contemplava també que les despeses poguessin resultar exigibles d’acord a la llei per restituir-les a l’empresa pública perjudicada.

«No volem fer cap escarni»

El portaveu d’Ara Reus, Jordi Cervera, valorava aquest matí, en el marc d’una compareixença on també va estar present la lletrada que ha portat la denúncia, que «quan la vam presentar, molta gent ens va tractar de moltes coses, i ara hem aconseguit que es retornin 115.187 euros a la ciutat». Insistia en que «de vegades no es té confiança en la justícia, i aquí hem vist com ha funcionat» i subratllava que Ara Reus «mai no ha volgut fer escarni de res, sinó únicament recuperar aquestes quantitats». Rubio, per la seva banda, recalcava que «aquí va començar tot el tema d’Innova i es demostra que Ara Reus va ser el primer en destapar tota la trama».

El fet de lliurar els diners podria ser considerat un atenuant de cara al judici que afrontin, amb la resta de persones investigades, Cunillera i Bergadà. Ambdós van declarar, durant el procés d’instrucció, al 2013. Segons les darreres informacions fetes públiques, al seu escrit d’acusació, la Fiscalia demanava penes de sis anys de presó per a Cunillera; cinc anys i vuit mesos per a Bergadà; cinc per a Gómez; i quatre i vuit mesos per a Urgellès. També la inhabilitació dels quatre per ocupar càrrecs públics entre deu i vuit anys. I reclamava a l’expresident i l’exconseller que retornessin els 115.187,74 euros que van cobrar de la societat participada pel consistori en factures d’uns treballs d’assessorament tècnic i financer que no s’hauria demostrat que duguessin a terme.

tracking