Diari Més

Energia

Veïns de Mas Pellicer, Fortuny i Xalets Quintana denuncien carrers foscos

Es queixen que el canvi de llums de vapor de mercuri per leds ha comportat «menys potència» i que «augmenta la inseguretat»

Un dels punts on hi ha el nou sistema

Veïns de Mas Pellicer, Fortuny i Xalets Quintana denuncien carrers foscosOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La substitució de punts de llum de vapor de mercuri per models «més ecològics i energèticament eficients» està generat molèsties als veïns de Mas Pellicer, el barri Fortuny i Xalets Quintana, que denuncien que el nou sistema ha deixat els carrers «gairebé a les fosques, amb molta menys potència» i que tot plegat desemboca en «menys seguretat, tant a l’hora de veure per on caminem com pel que fa a la delinqüència». En principi, i en dos projectes, la previsió és reemplaçar-ne més de 1.800. El veïnat entén que «és positiu modernitzar la il·luminació» però lamenta que «amb els nous leds la llum es focalitza en un punt més concret que no abans, que era més ampli, queden espais sense llum entre fanals i la que hi ha no deixa veure gaire». Amics del barri Fortuny han iniciat una recollida de signatures.

Al capdavant de l’Associació de Veïns I de Maig, el president Eduardo Navas explica que «tenim molta menys potència i, en comparació, es nota bastant amb el que hi havia abans» i assegura que «això no ajuda a resoldre el tema de la delinqüència». «Alguns veïns», diu, «s’han queixat perquè la manca de llum genera problemes en una cosa tan normal com veure o no algun obstacle a la vorera».

Recullen signatures

La presidenta d’Amics del barri Fortuny, Pepita Roig, explica que la qüestió «és generalitzada i és greu», i que «tot i que les llums funcionin a algunes zones que ja estan més il·luminades amb altres sistemes, no són útils als carrers del barri». Roig concreta que «hi ha persones que ens expliquen que no s’hi veuen per posar la clau al pany de la porta de casa seva» i que «a l’estiu, el dia és llarg, però no sé què passarà a l’hivern. L’entitat ha iniciat una recollida de signatures «per dur-les a l’OAC».

Per la seva banda, Joan Maria Borràs, president de l’Associació de Veïns de Xalets Quintana, explica que «al barri hi ha una proporció de gent gran molt alta i que per baixar la brossa, han de sortir amb una pila». El president recorda que «fa anys es va fer una prova de llums i tothom ho va trobar perfecte» però diu que «ara no s’hi veu res, Xalets Quintana és un punt per on travessa molta gent i causa neguit no saber amb qui et creues pel carrer». A més, «quan les branques dels arbres creixin, com ens ho farem?».

En un prec al darrer ple, el grup municipal socialista demanava «que els serveis tècnics de l’Ajuntament facin una inspecció de la il·luminació als barris on s’ha substituït l’enllumenat, per tal de verificar que sigui suficient» i que, «en cas de no ser així, llavors es preguin mesures». El govern contesta que els projectes sobre el canvi de llums compleixen la normativa, que es van fer estudis abans de canviar-les i que ja «substituïdes s’han fet inspeccions nocturnes mesurant amb el luxímetre que els nivells d’il·luminació eren els previstos en els estudis». El portaveu del PSC, Andreu Martín, detalla que «vam demanar una inspecció i la resposta és pobre», i que «volem saber si les lluminàries que s’han instal·lat serveixen per leds més potents» perquè «la mesura d’estalvi pot acabar no sent-ho».

L’Ajuntament instal·larà fanals

Fonts municipals concretaven ahir al Diari Més que el canvi de llums respon a l’aplicació de la normativa vigent i que, per tant, el mateix pas s’està duent a terme a municipis de tot l’estat. Que es fa a Reus seguint els paràmetres que la llei marca i que el color i l’enfoc de la nova llum, que ja no il·lumina façanes per la mateixa normativa, «pot donar una falsa sensació de poca llum». De qualsevol manera, detallaven, i arran d’«inspeccions», ja «s’ha ajustat la potència en alguns punts on s’havia vist que era interior». En paral·lel, l’actual empresa instal·ladora del sistema led «resoldrà trams foscos», sense més cost afegit, als següents carrers: Girona, de la Sènia, ronda del Morell i Vilallonga, Mas Carpa, Mas Iglesias, parc Mas Iglesias, plaça Ganxets, Macià Vila, Escorxador, Doctor Domènech, plaça del Teatre, Sardà i Cailà i avinguda President Companys.

L’Ajuntament reconeix que «el barri Fortuny ha quedat amb una il·luminació insuficient, perquè la distància entre els fanals és excessiva» i «ha previst una partida per tal d’instal·lar nous punts de llum –es duplicaran– per tapar aquests espais». La previsió és executar el projecte al 2018.

tracking