Diari Més

Entitats

La Fundació Mútua Catalana participa en la promoció de l'obra de l'escultor Joan Roig i Solé

L'entitat fa una aportació als actes del centenari de la mort de l'autor, que ha organitzat el Centre de Lectura de Reus

Ramon Marrugat, patró de la Fundació, Jaume Massó, president del Centre de Lectura de Reus, Joan Josep Marca, president de la FPMC, i Josep Fàbregas i Roig, professor d'Història Moderna de la URV, durant la signatura de la renovació del conveni de col·laboració.

La Fundació Mútua Catalana participa en la promoció de l'obra de l'escultor Joan Roig i SoléFPMC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb motiu del centenari de la mort de l'escultor Joan Roig i Solé, el Centre de Lectura de Reus organitza un cicle d’actes per redescobrir i posar en valor la seva prolífica trajectòria artística. Una iniciativa a la que s’ha afegit la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC), mitjançant una aportació econòmica de 3.000 euros.

El programa d’activitats va començar el 17 d’abril i inclou conferències, exposicions i visites guiades per conèixer millor les creacions que té a Reus. Al mateix Centre de Lectura s’hi conserven cinc: els bustos en guix de Velázquez i Cervantes, adquirits per l’entitat l’any 1863; l’escultura en fosa de ferro del seu íntim amic, el pintor -també reusenc- Marià Fortuny i Marsal; l’escultura en ferro Laboremus, que està situada a la sala Ramon Amigó; i la miniatura en fusta d’una escala de cargol, que es pot contemplar al vestíbul de la planta baixa.

Joan Roig i Solé (Reus, 1835 – Barcelona, 1918)va ser un dels escultors més destacats del període avantguardista de transició artística entreel Modernisme i el Noucentisme. La seva especialitat són les peces fetes amb marbre, sent la més popular la coneguda comLa dama del paraigua(1884), ubicada alparc de la Ciutadellade Barcelona.

També és l’autor de nombrososguixos, retrats i d’escultures aplicades a l’arquitectura i l’obra monumental. En aquest sentit, cal destacar les seves intervencions alcementiri municipal de Reus, on es poden observar diversos conjunts caracteritzats per laserena bellesa neoclàssicaque emana de les figures. Va crear, a més,setanta-sis petites escultures per a la nova façana neogòtica de la Catedral de Barcelonaialtres obres repartides peredificis singulars de l’Eixamplei d’altres ciutats.

tracking