Diari Més

Cultura

Reus s'estrena com a Ciutat de la Música 2018 amb un espectacle amb 200 participants

L'Ajuntament vol consolidar espais a l'aire lliure per a artistes locals i foranis

Foto de grup amb Jordi Agràs (Generalitat), Josep Poblet (Diputació), Carles Pellicer (alcalde de Reus) i Montserrat Caelles (regidora de Cultura), durant la presentació de la Ciutat de la Música 2018. Imatge del 3 d'abril del 2018

Reus, música, artista, programa, espectacle, any, concertACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus donarà el tret de sortida a l'any com a Ciutat de la Música amb un espectacle musical amb 200 participants, des de membres de les escoles de dansa a músics solistes, passant per corals i la banda musical local. Sota el títol Reus és música, que tindrà lloc aquest dissabte 7 d'abril a les nou de la nit al Mercadal, la ciutat arrencarà tot un any farcit d'actes vinculats al món musical. L'Ajuntament de Reus ha desgranat aquest dimarts part d'una programació que encara ha d'acabar de tancar. De fet, té una setantena de projectes sobre la taula, proposades per diversos artistes i col·lectius. De moment, el consistori ha anunciat un nou cicle de concerts en divendres i la continuïtat de festivals que van funcionar l'any passat, en el marc de la Capitalitat Cultural Catalana. En paral·lel, el consistori està en converses amb l'Ajuntament de Barcelona per avaluar com establir espais i racons destinats a artistes locals i foranis. La ciutat es vol seguir projectant amb aquest nou segell cultural que fins ara no existia, tot animant altres municipis a sumar-s'hi i mantenir-ne la continuïtat. Es disposa d'un pressupost de 350.000 euros.

El cost de la programació queda repartit entre l'Ajuntament de Reus -175.000 euros-, la Diputació -150.000 euros- i l'empresa Vermuts Miró -25.000. «La Ciutat de la Música neix a Reus, però és un projecte compartit i seria un goig que tingués continuïtat en altres ciutats de Catalunya en els propers anys, és una marca nova que no existia», ha afirmat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer.

Per no perdre l'embranzida que va agafar la ciutat amb la Capitalitat Cultural, i la voluntat de donar a conèixer la música i els artistes del territori, Reus enceta aquest nou any com a Ciutat de la Música, del qual encara no se'n coneixen tots els detalls. Una «Taula d'Experts» -amb una vintena de membres vinculats al món de la música- treballa en les propostes que configuraran el programa definitiu.

De moment, heretades de la Capitalitat Cultural Catalana, es faran un lloc en el programa els cicles Vermusic, que s'iniciarà amb el primer concert el 20 d'abril a Mas Calbó, i el Festival de les Arts de Reus (FAR), emplaçat a l'emblemàtic recinte modernista de l'Institut Pere Mata, l'hospital psiquiàtric de la ciutat. El Festival de Blues i Jazz i l'estesa d'actes als barris s'adheriran al programa.

De cara a l'estiu també s'inclourà el cicle Música als terrats, que promou la Diputació, i se'n projectaran de nous, «Divendres musicals» -amb actuacions en tres indrets de la ciutat, per determinar. L'aposta de la ciutat per facilitar espais als carrers on, d'una manera permanent, músics i artistes hi puguin actuar és una altra de les voluntats expressades pel consistori reusenc.

«Volem que es respiri música a tots els racons de la ciutat, de moment estem analitzant normatives amb l'Associació de Músics de Carrer i estem parlant amb ajuntaments com el de Barcelona, que tenen aquest programa dins de la seva activitat cultural», ha plantejat la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, com una de les idees innovadores.

La música també farà acte de presència en actes on no hi tenia cap paper, com en el Concurs Exposició Nacional de Roses, que es fa al Teatre Bartrina, o a la Nit dels Museus. També es potenciarà la música a les Barraques de Festa Major, amb un concert extra. L'alcalde ja ha avançat que Reus no deixarà de ser Ciutat de la Música el 31 de desembre i la intenció és perllongar-ho uns mesos més.

L'espectacle inaugural «Reus és música»

El tret de sortida es donarà aquest dissabte a la nit amb l'espectacle inaugural «Reus és música», dirigit pel músic reusenc albert Galcerà, que es farà a la plaça del Mercadal -gratuït. «Vol ser un viatge en què és la música a la nostra ciutat, inclourà moments emotius», ha dit la regidora. Amb una durada d'entre 30 i 40 minuts, serà un acte pluridisciplinar amb la participació de 200 artistes de la ciutat.

tracking