Diari Més

Societat

Els barris s'emporten gran part dels vots dels pressupostos participatius

La primera edició del procés ciutadà permetrà fer realitat catorze projectes, als quals es destinarà prop de 750.000 euros

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora de  Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, en la presentació dels resultats dels pressupostos participatius.

Els pressupostos participatius de Reus faran realitat 14 projectesAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pressupostos participatius permetran posar fi a una lluita dels veïns del Barri Immaculada que s’allarga prop de tres anys. La proposta més votada en el procés ciutadà, que va finalitzar aquest diumenge, va ser la de reubicar el transformador elèctric que es troba al passeig de l’Oliver d’aquest barri reusenc, un projecte al qual el consistori destinarà 150.000 euros d’una partida reservada per als pressupostos participatius que ascendeix fins gairebé els 750.000 euros. Aquesta iniciativa, amb 547, va ser la que més vots va recollir en la categoria de grans projectes.

El Barri Montserrat és una altra de les zones reusenques que més benefici trauran dels pressupostos participatius, ja que s’hi faran realitats dos projectes. Un d’ells és l’arranjament del barranc que es troba situat en aquest barri. Aquesta proposta, inclosa en la categoria de grans projectes, rebrà una inversió de 91.000 euros i, amb poc més de 470 vots ha estat la tercera que més suports ha rebut dins d’aquesta carpeta de grans infraestructures. En aquest mateix barri s’hi durà a terme una segona proposta, recollida en la categoria de petits projectes, que consta en la instal·lació d’un parc infantil. Aquesta rebrà una inversió de 30.000 euros, una de les més elevades d’aquest apartat.

Més enllà d’aquestes grans actuacions als barris Immaculada i Montserrat, la majoria de projectes que es faran realitat tindran un impacte directe a la totalitat de la ciutadania per afectar vies públiques o espais municipals. És el cas de propostes com la il·luminació dels passos de vianants a l’avinguda dels Països Catalans i d’altres vies, l’arranjament de camins i la seva senyalització o la instal·lació de nous desfibril·ladors als centres cívics.

Més de 8.000 vots

Els primers pressupostos participatius permetran fer realitat un total de 14 propostes. El procés ha comptat amb la participació de 2.946 reusencs i reusenques que han emès 8.349 vots. En tractar-se del primer any que el consistori oferia aquesta possibilitat, Montserrat Flores, regidora de Participació, Ciutadania i Transparència feia una valoració «positiva» pel que fa a la participació, i va assegurar que ha estat més elevada que en d’altres localitats amb més població que Reus on també s’han dut a terme pressupostos participatius.

Amb tot, Flores va defensar que cal «continuar treballant per créixer» i poder implicar més ciutadans en properes edicions: «Hi ha persones que no formen part d’un cercle de participació que hi han participat, el nostre objectiu és arribar a aquestes persones», va exposar. També l’alcalde, Carles Pellicer, va assegurar que la iniciativa «ha funcionat molt bé», a la vegada que va felicitar la tasca «molt ben portada per la regidoria».

La mateixa regidora va explicar que la participació de la ciutadania no acaba amb la finalització del període de votacions. El mateix portal web on s’han pogut donar suport a les diverses iniciatives oferirà una enquesta per tal que els reusencs i reusenques puguin valorar aquesta primera edició dels pressupostos participatius. A més, la comissió de seguiment que ha funcionat al llarg del procés, també n’avaluarà els resultats.

Una democràcia madura

En paraules de Montserrat Flores i de Carles Pellicer, aquest procés ciutadà ha servit per atorgar una major maduració a la democràcia reusenca. La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència explicava que ha estat «un exercici en el qual hem sumat l’acció dels representants municipals amb la decisió directa de la ciutadania», el que implica una estreta relació i convivència de la democràcia representativa i directa. Flores es va referir a aquest procés com una maduració democràtica «perquè hem implicat la ciutadania, hem fet un pas endavant».

L’alcalde, per la seva banda, va agrair la col·laboració de la ciutadania que ha participat en el projecte, perquè «gràcies a ells tenim un Reus millor», afegint que la ciutat ha esdevingut «més democràtica i més participativa». També Flores es va mostrar molt agraïda a aquells que han votat «però sobretot a la gent que ha proposat».

La regidora va fer èmfasi en l’èxit que han suposat les sessions d’explicació de les propostes realitzades per les mateixes persones que les van formular, que va equiparar amb la campanya que poden realitzar els polítics. En aquest sentit, Flores va destacar que «moltes persones només han votat un projecte, el qual vol dir que ha funcionat molt bé la campanya que van fer els seus impulsors per a aquella proposta en concret».

«Un o dos mesos»

Un cop finalitzat el procés de participació de la ciutadania i oficialitzats els 14 projectes que es duran a terme, ara la pilota es troba a la teulada de l’administració. En aquest sentit, l’alcalde va anunciar que els projectes «s’aniran desenvolupant de manera esglaonada perquè depenen de diversos factors», tot i que va assegurar que només caldrà «esperar un mes o dos» per veure realitzats els primers projectes.

Montserrat Flores va detallar que es tornarà a obrir un espai de diàleg amb els impulsors de les propostes per tal de concretar al màxim tots els detalls de la seva iniciativa. La regidora va explicar que, a mesura que s’avançava en el procés, «ja hi va haver diàleg amb qui havia generat la proposta» per tal d’anar acotant aquesta. Un cop presentats els projectes, segons va relatar Flores, «els serveis tècnics ja han començat a treballar en les licitacions».

tracking