Diari Més

L'Hospital Sant Joan preveu 3,5 milions de dèficit al tancament del 2017

La creació del consorci amb el CatSalut «avança» però Llauradó recorda que «les accions són complexes» i «l’aplicació del 155 també marca els tempos»

Una imatge d'arxiu d'un dels accessos al centre sanitari reusenc.

L'Hospital Sant Joan preveu 3,5 milions de dèficit al tancament del 2017Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Sant Joan de Reus tancarà l’exercici 2017 amb dèficit i calcula que la xifra s’enfili als 3,5 milions. Així ho concretava la regidora de Salut, Noemí Llauradó, a preguntes del PP en el transcurs del darrer ple, on apuntava, en relació a la previsió de desequilibri, que n’hi haurà i que «en aquest sentit se’ns està informant des de fa diversos consells d’administració per part de la gerència», i detallava que «segons dades del setembre, la previsió és d’un dèficit de 3,5 milions». Interpel·lada pel portaveu popular, Sebastià Domènech, sobre els mecanismes que puguin posar-se en marxa per «eixugar» aquesta quantitat, Llauradó detallava que «ho decidiran el consell d’administració i, si s’escau, la junta general. És a dir, aquest ple».

Si la formulació de comptes, que es durà a terme un cop conclogui l’any, confirmés aquests 3,5 milions de dèficit que la gerència de l’Hospital espera, la xifra s’acostaria a la que es va registrar al 2015, quan el desequilibri va establir-se en 3,1 milions. Al 2016, els comptes del Sant Joan van deixar un dèficit de 8,4 milions que quedava reduït a la meitat a través d’una aportació d’uns 4 milions d’euros de les reserves de lliure disposició de Gecohsa, en un moviment aprovat al juliol del mateix any per evitar la causa de dissolució que pesava sobre el centre sanitari reusenc arran de la situació econòmica.

Causa de dissolució i consorci

Uns mesos més tard, al maig d’aquest 2017 i després d’haver llançat el compromís que no tornaria a recórrer a Gecohsa, el ple va donar llum verda a noves mesures per esquivar la mateixa situació: la reducció del capital de la societat municipal al seu límit legal –en 3.516.021,40 euros, per fixar-lo en 60.101,20 euros– i una aportació no dinerària de l’Ajuntament cap a l’Hospital en forma de terrenys per un valor igual o superior a 1.285.711,74 euros. Tot just a l’abril, el conseller Toni Comín havia comparegut a les instal·lacions del carrer Joan Laporte per anunciar la voluntat de creació d’un consorci participat al 55% pel CatSalut i al 45% per l’Ajuntament i que assumís «lloguer, concert i plantilla». Aquest dilluns, un mes després de firmar el protocol d’intencions que regularà les bases del nou ens, Llauradó apuntava que la posada en marxa del consorci «podria endarrerir-se» però garantirà les condicions laborals. En la mateixa l’ínia s’havia expressat al ple d’aquest 1 de desembre, on precisava que «les accions són complexes i no depenen únicament de l’Ajuntament» i «els tempos també els marca la situació de la Generalitat i l’aplicació del 155».

Pagament de DPO al personal

També en l’àmbit econòmic, el nou conveni laboral 2017-2019 signat per plantilla i Hospital a principis de setmana ha deixat finalment vinculat el pagament de retribucions variables (DPO) a l’equilibri del centre. La condició, que inicialment contemplava només les DPO 2017 i 2018 i ara s’ha estès a tota la vigència del document, és rellevant: l’import de les DPO del 2016, encara sense pagar, puja a 2,3 milions.

tracking