Diari Més

Sanitat

SATSE i CGT planten l'Hospital en la signatura del conveni 2017-2019

El text, que posa fi a mesos de negociacions, referma un preacord del juliol i vincula el pagament de les DPO a l’equilibri econòmic

Treballadores del sindicat d'infermeria SATSE van abandonar la sala on s'escenificava l'acte d'aquest dilluns.

SATSE i CGT planten l'Hospital en la signatura del conveni 2017-2019Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plantilla de l’Hospital Sant Joan de Reus va signar aquest dilluns el conveni laboral 2017-2019 després d’haver rubricat, el passat mes de juliol, un preacord pel text que ha requerit tres pròrrogues de l’ultra activitat i cinc mesos de negociacions fins a esdevenir definitiu. Aquest nou pacte «de mínims», tal com va avançar el Diari Més, preserva per al col·lectiu un conveni propi, el principal objectiu que perseguia el Comitè d’Empresa des de l’inici de les converses. I manté el gruix de les condicions que s’havien fixat en el redactat inicial: l’actualització de salaris en el límit que estableixi la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al personal del sector públic, l’accés al nivell D de carrera professional que havia quedat anteriorment congelat i la vinculació del pagament de les retribucions per objectius (DPO) –en l’esborrany, només per als anys 2017 i 2018, i ara per la totalitat de la vigència del conveni– als resultats econòmics del centre. La vigència és des de l’1 de gener del 2017 fins el 31 de desembre del 2019 amb sis mesos d’ultra activitat, i començarà a aplicar-se als treballadors amb caràcter retroactiu a partir del gener del 2018.

No tots els sindicats, però, han donat suport al document. Representants de la CGT, que assistien a l’acte de signatura encara «pendents» per la decisió de «vincular la nostra firma a la retirada de la clàusula de les DPO», van optar per no sumar-s’hi i van abandonar la sala. Membres del sindicat d’infermeria SATSE van plantar també Comitè i Hospital, en el seu cas, per la reclamació d’un increment salarial uniforme que s’havia tractat al marge del Comitè i el compromís pel qual es perdia amb la caiguda del ja anterior conveni.

Sobre les DPO, la presidenta del Comitè d’Empresa de l’Hospital Sant Joan, Alicia Martín, va detallar aquest dilluns que «estan a l’aire com ho han estat fins ara. El que hem aconseguit després de forçar molt és que, en el cas que conveni del sector retiri aquesta condició, el nostre conveni la retiri igualment». Martín subratllava el «gran desgast» d’unes negociacions «llargues i intenses», i de gairebé dos anys de protestes públiques i mobilitzacions que desemboquen en «haver assolit els mínims que demanàvem i el màxim que l’empresa ens podia donar. És el nostre hospital, hem viscut situacions diferents a les d’altres centres i necessitàvem un conveni propi». La signatura del nou text arriba pocs dies després que, el passat 30 de novembre, expirés el segon termini per a validar el preacord del juliol. «Hauríem volgut que tots els sindicats signessin, però les propostes que es negocien per darrere del Comitè d’Empresa no són vàlides», concloïa Martín.

Mantenir les condicions pròpies

La presidenta del Grup Salut, Noemí Llauradó, valorava amb el document a les mans que «mantenim un conveni propi, que era una reivindicació de tots, perquè era factible assumir-ho i així ho hem fet», i deia que aquest fet, «seria vist amb bons ulls en el cas que el consorci amb el CatSalut acabi tirant endavant». Per la seva banda, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, qualificava el de este lunes com «un dia molt important perquè hem estat molts de mesos treballant per arribar-hi» i recordava que «hem intentat recollir les reivindicacions de tots els àmbits».

tracking