Diari Més

Les abelles tornen a les fleques d'El Pallol i el seu entorn

Els negocis lamenten que la situació es repeteixi cada any i prenen mesures

Un insecte a l'aparador d'un dels establiments afectats, ahir.

Les abelles tornen a les fleques d'El Pallol i el seu entornOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pastisseries i fleques que ofereixen servei al centre comercial El Pallol i al seu entorn més pròxim han hagut de lidiar de nou aquests dies, en una escena que es repeteix almenys des del 2014, amb la presència d’abelles que entren als establiments atretes pels dolços i a causa de les temperatures encara força càlides a finals del mes de novembre. A un dels negocis afectats explicaven ahir que «a El Pallol hi ha problemes des de fa més d’una setmana i darrerament hi ha hagut moltíssimes abelles».

La solució immediata, «tancar tot el gènere amb plàstics fins que acabi de fer fred», però també «hem decidit mirar d’instal·lar una doble porta al local perquè cada any ens trobem amb les mateixes molèsties i és una cosa que no agrada gens els clients». Des del mateix establiment lamenten que «tot i que hem demanat ajuda en més d’una ocasió a l’Ajuntament, ningú no ens dóna cap solució a aquest problema que ens perjudica des de fa temps». A una altra pastisseria de la zona precisen que «aquests dies ens hem trobat amb abelles, sobretot a la zona de l’obrador», una impressió constatada per una veïna que hi fa cua i que assegura que «com que no fa fred, estan actives i ens entren a les cases».

Una mica més enllà, al Mercadal i a la plaça Prim, responsables de les cafeteries coincideixen en el fet que «el que havia passat altres anys no s’està donant i, si va passar, potser va ser més cap a l’estiu o la primavera». A principis de maig, Bombers de la Generalitat van retirar un rusc de dimensions importants que s’havia format sota la cadira d’una terrassa a la cantonada amb Monterols.

La ubicació del rusc

Fonts de l’Ajuntament de Reus concreten, en aquest sentit, que Medi Ambient és responsable d’intervenir davant la presència d’abelles «sempre que el rusc es trobi en un espai públic» i que, quan no és així, correspon al propietari de la ubicació encarregar-se de la seva retirada. Recorden, a més, que aquests insectes són actualment una espècie protegida. Fa dos anys, un negoci d’El Pallol va haver d’abaixar la persiana durant un dia com a conseqüència de la proliferació d’abelles.

A grans trets, les temperatures suaus –que s’han donat fins ara i s’espera que a partir d’avui comencin a canviar– porten a les abelles a percebre que és primavera i, per tant, encara no hivernen i surten a la cerca del pol·len. Com el camp no està florit, volen fins trobar sucre i dolç.

tracking