Diari Més

Infraestructures

Sis dels vuit locals comercials que té l'estació de tren de Reus estan tancats

La cafeteria i un punt de lloguer de vehicles són els únics establiments actius a l’edifici i Adif busca empreses que s’hi instal·lin

L'aspecte actual de l'interior de l'estació, on s'han anat perdent els negocis actius.

Sis dels vuit locals comercials que té l'estació de tren estan tancatsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a sis de total de vuit locals comercials que s’ubiquen a les dependències de l’estació de tren de Reus es troben, tal com confirmen fonts d’Adif, sense activitat, tancats i disponibles per acollir negocis. De fet, els dos restants i els únics on sí que s’ofereix algun tipus de servei als passatgers en l’actualitat són l’espai de cafeteria i un de destinat al lloguer de vehicles. Des de la pròpia empresa pública puntualitzen, en aquest sentit, que «permanentment estem oberts a propostes, perquè la nostra voluntat en qualsevol cas és omplir el màxim de locals possible tot entenent que això també repercuteix d’una forma positiva en els viatgers. I el ventall d’empreses que es podrien instal·lar en algun d’aquests locals és molt ampli». «Hi ha estacions, com per exemple la de Logronyo, on una empresa de mobles d’oficina ha optat per obrir el seu showroom». És per això que «dins de la normativa per la qual es regeix Adif en la implantació d’espais comercials, ens trobem disposats a negociar les iniciatives que poguessin en un moment donat arribar-nos», apunten les mateixes fonts.

La situació a la capital del Baix Camp, relativament sostinguda, és avui molt similar i potser encara un pèl pitjor que la de finals del 2013, quan cinc dels locals –un menys que ara, amb el local afegit del punt final a la venda de tabacs– no acollien cap tipus d’empresa. En els darrers anys, des de la nova configuració de la zona interior, els establiments de venda d’accessoris per a telèfons mòbils, d’operadors de telefonia, un estanc, una botiga de llaminadures o un quiosc de premsa i regals s’han estrenat i han tancat posteriorment portes a l’estació de tren. Alguns locals dels que s’hi van construir, fins i tot, no han arribat mai a llogar-se. Entre els usuaris de la infraestructura ha calat, amb el pas del temps, la impressió de «no haver-los vist mai tots els oberts» i la convicció que «al final, més enllà de la cafeteria, que sí que pot anar bé si es tracta d’una espera llarga o per als qui treballen a prop, és difícil, amb el ritme de vida que portem avui dia, que algú s’aturi a comprar aquí».

Una qüestió conjuntural

A Adif no atribueixen el tancament de locals «ni a una qüestió concreta ni a una de general, sinó a una de conjuntural» i reiteren que «aquesta no és una situació que es produeixi només exactament a Reus. A altres estacions també hi ha locals que estan disponibles. A banda de les licitacions i dels concursos que es puguin fer puntualment, nosaltres sempre estem receptius». En l’apartat de gestió d’espais comercials del lloc web d’Adif se’n poden veure publicats cinc, amb diferents prestacions i superfícies, tant amb sortida cap a l’exterior com entre les parets de la mateixa estació. Les crides no detallen el preu d’ocupació dels locals. L’edifici de l’estació i la part de les vies van viure al 2015, amb una inversió de prop de dos milions d’euros, millores en quatre àmbits: el recreixement de les andanes, la instal·lació de nou enllumenat, la rehabilitació del pas inferior i el trasllat de la megafonia. En l’horitzó hi ha ara la materialització del projecte del baixador de Bellissens, sobre el qual s’han anunciat obres entre 2019 i 2021.

tracking