Diari Més

Cultura

'El pacto de Adriana' triomfa en un Memorimage que aplega uns 2.000 espectadors

La 12ª edició del festival posa punt i final al Teatre Bartrina

Pla obert dels premiats a la dotzena edició del 'Memorimage' de Reus. Imatge de l'11 de novembre de 2017

El pacto de Adriana, festival, Reus, Memorimage, cinemaMemorimage

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pel·lícula ‘El pacto de Adriana’, de Lissete Orozco, ha estat la guanyadora de la dotzena edició del Memorimage, el Festival internacional de Cinema de Reus, que ha celebrat l’entrega de premis aquest dissabte al vespre al Teatre Bartrina. El film xilè s’endú el Premi Ciutat atorgat pel jurat format per Jom Pànimes, Jordi Segú i Laia Solanellas. que ha valorat la intercalació de la memòria personal amb la col·lectiva en la pel·lícula, que lliga els secrets més foscos d’una família amb Pinochet. «Semblava que era una cosa dels llibres de batxillerat, però resulta que li toca molt de prop», ha comentat Daniel Jariod, director artístic del Memorimage.

Per altra banda, el Premi del Públic, patrocinat amb 300€ per Rabassa Arts Gràfiques, ha estat per a ‘Espies en l’arena. Objectiu: Espanya’, dels directors Pablo Azorín Williams i Marta Hierro. Aquesta producció balear descobreix com el 1943 un grup d'exiliats republicans espanyols al servei de l'Exèrcit dels Estats Units entra clandestinament a Espanya, una història fins ara desconeguda.

El Premi Cinema·Rescat, que valora el treball de documentació que hi ha darrera de les pel·lícules, ha estat per ‘Baix a Mar. Els estius a Torredembarra dels anys 20 als anys 40 del segle XX’, de la directora Maria Roig i amb treball de documentació de Pedro Nogales, Núria Canyelles i Maria Roig. El jurat ha destacat que el film «evidencia que la possibilitat que ens brinda el cinema de guardar la memòria visual col·lectiva passa primer per salvaguardar la nostra pròpia i més propera».

La pel·lícula ‘Fràgils’ d’Oriol Gispert, Amanda Sans i Lluís Jené ha estat la preferida dels alumnes d’institut assistents i ha guanyat el Premi MemoriJove. La pel·lícula retrata la història de quatre nenes de quatre continents durant el seu naixement i el seu primer any de vida. Deu anys després, l’equip de la pel·lícula les va tornar a trobar per conèixer la situació actual de les seves famílies i els seus països.

En la cloenda, en la què ha participat l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, s’ha deixat la fila zero buida, amb els cartells i els llaços grocs corresponents, en record als líders de l’ANC i Òmnium, als consellers empresonats, al president i als consellers que estan a Bèlgica.

Lleuger ascens d’espectadors tot i no arribar als 3.000 de l’any anterior

Més de 2.000 espectadors han passat per la dotzena edició del Festival Internacional de Cinema de Reus Memorimage. El festival s'ha afrontat amb «incertesa» per la situació política, ja que ha coincidit amb l'aturada de país i amb la manifestació de Barcelona. «No sabíem com respondria la gent ni quins ànims tenen per anar al cinema», ha apuntat a l'ACN el director artístic del festival, Daniel Jariod. Amb tot, els espectadors, a qui Jariod descriu com a 'memori-fidels', han respost a les programacions. La xifra d'enguany queda lluny de l'anterior edició, quan el Memorimage va arribar a 3.000 espectadors en «un esclat insospitat» per la programació d'uns films que van atreure molt al públic i que l'organització considera excepcional. Respecte a fa dos anys, es registra un lleuger ascens.

tracking