Diari Més

La incapacitat de l'Aeroport per rebre vols ambulància arriba al Congrés

En Comú Podem pregunta al govern espanyol si Reus té controladors per gestionar trasplantaments

Una imatge d'arxiu de l'exterior de les instal·lacions de la capital del Baix Camp, el cap de setmana.

La incapacitat de l'Aeroport per rebre vols ambulància arriba al CongrésOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diputat d’En Comú Podem i alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha registrat una bateria de preguntes a la mesa del Congrés de Madrid sobre la falta de capacitat de l’Aeroport de Reus per atendre, aquest dissabte 28 d’octubre, la sol·licitud d’un vol trasplantament que hi volia fer cap per recollir el cor d’un donant d’òrgans a l’Hospital Joan XXIII i dur-lo a un pacient receptor que esperava a Madrid. L’avió amb l’equip mèdic va realitzar la maniobra des de l’Aeroport del Prat, i va completar per carretera el trajecte d’anada i tornada amb el Joan XXIII, després de constatar que Reus no es trobava en situació d’oferir aquest servei tot i ser el punt més proper al centre hospitalari tarragoní.

Fonts d’UGT explicaven l’episodi pel fet que, quan es dóna un cas com aquest, els controladors de l’Aeroport de Reus «no estan habilitats per oferir servei perquè són pocs i els que hi ha han superat el temps de feina que, segons marca la llei, poden acumular», i concretaven que aquest ha estat «el quart cop» que Reus deriva un vol ambulància a Barcelona perquè no el pot gestionar. Des d’Enaire, gestor de la navegació aèria a l’Estat i responsable de la torre de control de l’Aeroport de Reus, confirmaven al Diari Més aquest extrem el mateix dissabte i explicaven que el «Reial Decret 1001/2010 que marca els temps d’activitat del control aeri» i que «el citat vol ambulància no entrava ja en aquests temps». Les mateixes fonts afegien que l’Aeroport de Reus «no presta servei operatiu 24 hores i el servei d’Enaire està adaptat al seu horari», que en temporada d’estiu tanca a les dotze de la nit i a l’hivern, a les deu, sempre amb possibilitat d’una hora addicional. I recorden que davant «demandes imprevistes i excepcionals com aquesta» hi ha opcions dins la legislació, alternatives que no es va fer servir aquest dissabte.

Ampliar la plantilla

En detall, Alonso pregunta «per quin motiu no va poder allargar-se el marge temporal del servei del controlador aeri per donar resposta a una demanda imprevista i excepcional, com és la recollida de la donació d’un òrgan? Podria la contractació de més controladors aeris resoldre definitivament situacions com aquesta?». El diputat d’En Comú Podem demana al govern espanyol «quina valoració fa de la situació que va produir-se dissabte per quart cop al 2017?». També «en quins termes hi ha alternatives acordades davant situacions similars» i si «asseguren aquestes alternatives que no hi ha riscos ni perills que puguin perjudicar un tema tan important com el trasplantament d’òrgans».

tracking