Diari Més

Patrimoni

Misericòrdia estrena la capella del Santíssim amb un relleu de Rebull

Neus Segrià ha cedit ‘El Sant Sopar’, peça singular de l’escultor reusenc, al Santuari i ha elaborat les noves portes de ceràmica que cobreixen el sagrari

Neu Segrià, la cinquena per la dreta de la imatge, a la nova capella després de la missa d'ahir.

Misericòrdia estrena la capella del Santíssim amb un relleu de RebullOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El baix relleu El Sant Sopar obra de l’escultor reusenc Joan Rebull, i que des d’ahir es pot veure instal·lat a l’interior del santuari de Misericòrdia, «vaig comprar-lo per telèfon en una subhasta a Barcelona. En aquell moment, el que em van dir és que es tractava d’alguna cosa com una reunió de cavallers medievals a una taula. No va ser fins més tard que vam veure el que realment representava i com de valuós era». Ho explica Neus Segrià, membre de la família Vila-Segrià i qui ha cedit la peça al temple per donar lloc a la nova capella del Santíssim, un conjunt que queda complet amb les portes de ceràmica del sagrari creades per la mateixa Segrià i que va presentar-se ahir de forma pública després d’haver finalitzat la missa d’onze.

La que conviurà amb El Sant Sopar de Rebull no resulta l’única creació firmada per la ceramista i que ocupa un lloc al santuari. El mural La Pregària, quatre baixos relleus del presbiteri o un cirial pertanyen a Segrià, que ahir reconeixia, amb un somriure i gran humilitat, que «és molt complicat competir amb Rebull».

Peculiar Judes sense monedes

Abans de descobrir la capella, Mossèn Creu Saiz Ruiz s’adreçava ahir a l’artista per fer manifest que «la teva petjada al santuari dóna testimoni de la veneració per la Mare de Déu de Misericòrdia», i que «aquestes donacions són bona mostra de la teva voluntat que ara culmines fent lliurament de l’obra d’El Sant Sopar, la qual farà d’aquest santuari un punt a visitar per qui vulgui conèixer la producció de Joan Rebull». «El teu nom i el de la teva família quedarà escrit en lletres d’or a la llista de col·laboradors del santuari», concloïa.

Del baix relleu, Segrià destaca «el simbolisme preciós de Judes, que no duu monedes en aquesta imatge», una qüestió que crida l’atenció de la ceramista tot i «portar tota la vida col·leccionant peces d’art». Neus Segrià, que ara té 86 anys, va conèixer i treballar amb el propi Rebull, en el marc d’una trajectòria amplíssima que l’ha portat a exposar tant al territori com fora de l’Estat.

Des de la Junta d’Administració del Santuari de Misericòrdia, Magí Brufau explica que «el Santíssim havia d’estar a un lloc per ell mateix i, tot i trobar-se a cinc metres d’on era, ara té un altre aire i està acompanyat per un baix relleu que, segons diuen els entesos, és únic». Tal com precisa Brufau, El Sant Sopar «fet sobre pedra pot ser una raresa de Rebull i sembla que hagi estat creat per encàrrec». Entre les que reposen a Misericòrdia, amb tot, hi ha més peces del reusenc, i és que «aquí tot el que es veu és art nou, del segle XX, art religiós nou que sembla que no se’n faci però que n’hi ha i és molt ric, i és bonic que hi hagi donacions d’aquest nivell». Per això, aquesta donació, «que agraïm moltíssim a la família i que fa viu i gran el Santuari», ha servit al temple per «decidir-nos a ajuntar-ho tot i renovar la capella del Santíssim del Santuari».

A aquesta nova capella, que està en funcionament des de la festivitat de la Mare de Déu de Misericòrdia d’enguany, també s’hi han fet actuacions en els camps de la construcció, pintura, fusteria, serralleria i il·luminació per tal d’aconseguir un nou espai de pregària que doten al Santuari d’un espai de gran valor.

tracking