Diari Més

L'Ajuntament de Reus rebutja la violència policial de l'1-O i reclama la llibertat de Sànchez i Cuixart

La moció, presentada per ERC, s’ha aprovat en junta de portaveus abans del ple municipal

Façana de l'Ajuntament de Reus, situat a la plaça del Mercadal.

L'Ajuntament de Reus rebutja a la violència policial de l'1-O i reclama la llibertat de Sànchez i CuixartACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus ha rebutjat aquest dilluns 30 d'octubre la violència policial de l’1-O i ha reclamat la llibertat dels presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La qüestió, recollida en una moció d’ERC, s’ha aprovat en la reunió de la Junta de Portaveus celebrada abans del ple municipal ordinari del mes d’octubre. L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha explicat que la moció recull el seu «enuig» amb la situació de violència patida per ciutadans «indefensos» i constata que «la violència no porta enlloc ni soluciona res». En la mateixa sessió, els representants polítics han tombat una moció del PP per donar suport a la Guàrdia Civil i a la policia espanyola «com a garants de l’Estat de Dret», i que pretenia condemnar la «pressió» exercida perquè els agents allotjats a l’Hotel Gaudí abandonessin la ciutat.

D’altra banda, Llauradó ha explicat que han deixat damunt la taula la proposta que preveia donar suport a la declaració de la República Catalana, rebutjar les mesures del 155 i la destitució dels membres del Govern. Segons la portaveu dels republicans, donades les circumstàncies ha preferit aparcar-la i esperar a un posicionament conjunt de l’ANC i l’AMI. Tot i això, fent al·lusió a la moció aprovada dijous contra el 155, ha afirmat que CUP, PDeCAT i ERC es refermen en els acords presos aleshores i manifesten «estar al costat del Govern i del Parlament de Catalunya».

Contra la violència de l’1-O i per la llibertat dels Jordis

Durant l’explicació de vot, que ha tingut lloc en el plenari, el portaveu del PP, Sebastià Domènech, ha rebatut els punts de la moció dels republicans i ha defensat que l’1-O no es va exercir la democràcia perquè «no es complien els requisits legals». Així mateix, el portaveu popular ha reclamat resoldre el conflicte «dins el marc legal i democràtic, en lloc de saltar-se les lleis». Domènech també ha defensat que «pacíficament es poden cometre delictes» i ha considerat que, en el cas dels Jordis, no es jutgen idees, sinó «comportaments delictius».

La portaveu d’ERC, Noemí Llauradó, ha expressat el seu rebuig i condemna a les càrregues policials «violentes» que han condemnat «molts països d’Europa». Llauradó ha reclamat també la llibertat dels «presos polítics» i ha justificat que estan empresonats per representar «idees que van en contra del què pensa el govern espanyol». El portaveu del PSC, Andreu Martín, ha manifestat la seva «absoluta repulsa» a la violència de l’1-O i ha assegurat que, tot i respectar les decisions judicials, preferirien que «els Jordis estiguessin lliures i poguessin defensar-se des de fora de la presó».

Des de les files de Cs, el seu portaveu, Juan Carlos Sánchez, ha opinat que presentar mocions com aquesta només «augmenta el nivell de crispació». Sánchez ha rebutjat que es parli d’agressions dictades pel govern espanyol i que s’exigeixi la retirada de policia espanyola i Guàrdia Civil. Sobre l’empresonament dels líders de l’ANC i Òmnium, el portaveu de la formació taronja ha demanat que es deixi treballar a la justícia i s’ha qüestionat si els partits sobiranistes respecten la separació de poders.

Al seu torn, el regidor de la CUP Xavier Angelergues, ha denunciat que el dia 1-O les forces policials estatals «van exercir terror a la població de manera indiscriminada» i que, actualment, el país té dos presos polítics i s’ha fet un «cop d’estat». A més, el regidor cupaire ha retret a Cs que pretengui fer «censura» de les mocions que es poden debatre o no al ple. Angelergues també ha proposat que el saló de plens el presideixi «el retrat del president de la Generalitat» en lloc de «simbologia pre-republicana». Actualment, la sala compta amb quadres de Joan Prim i de Felip VI.

La portaveu del PDeCAT, Montserrat Vilella, ha expressat el seu rebuig «clar i contundent» a la violència de l’1-O i ha demanat la llibertat de Sànchez i Cuixart. «Tenir presos polítics al segle XXI hauria de fer caure la cara de vergonya a més d’un», ha etzibat. Segons Vilella, cal respectar els resultats sorgits de les urnes el 27-S i ha lamentat que el govern espanyol proposi «un cop d’estat i unes altres eleccions, però mantenint els Jordis a presó».

En un altre ordre de coses, el ple de Reus també ha aprovat dues mocions presentades pels grups municipals del PSC i de la CUP en defensa de l’escola catalana.

tracking