Diari Més

Mobilitat

L'Aeroport deriva un trasplantament al Prat per no tenir prou controladors

Enaire confirma que el vol per recollir un cor «no entrava als temps d’activitat» de la torre i UGT diu que és el quart cop al 2017

Reus obre la temporada d'hivern després d'un estiu amb xifres de rècord

L'Aeroport deriva un trasplantament al Prat per no tenir prou controladorsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un vol ambulància que havia sol·licitat l’ús de l’Aeroport de Reus, aquest dissabte entre les deu de la nit i les tres de la matinada, per extraure i traslladar un òrgan –el cor– d’un donant de l’Hospital Joan XXIII fins al seu receptor va haver de realitzar la maniobra al Prat per manca de personal que assistís en l’operativa a les instal·lacions reusenques. La situació la denuncia UGT, que ja van advertir a l’agost del 2016 d’un cas similar i en comptabilitza «almenys un total de quatre» en aquests deu mesos del 2017. Des del sindicat lamenten que, tot i posar-se en marxa una xarxa d’alerta als professionals per acudir a l’Aeroport en aquests casos, i malgrat que «sempre que hi ha un avís així els treballadors responen», sovint, quan la petició del vol ambulància excedeix l’horari del mateix aeròdrom, els controladors «no estan habilitats per oferir servei perquè són pocs i els que hi ha han superat els temps de feina que, segons marca la llei vigent, poden acumular».

De fet, així ho confirmen fonts d’Enaire, el gestor de la navegació aèria a l’Estat i responsable de la torre de control de l’Aeroport de Reus, consultades pel Diari Més, les quals remeten al «Reial Decret 1001/2010 que marca els temps d’activitat del control aeri» i precisen que «el citat vol no entrava ja en aquests temps» i «per això hi ha alternatives acordades com ara la de Barcelona».

Un horari adaptat al servei

Les mateixes fonts concreten que l’Aeroport de Reus «no presta servei operatiu 24 hores i el servei d’Enaire –el dels controladors– està adaptat al seu horari», que en temporada d’estiu tanca a les dotze de la nit i a l’hivern, a les deu, sempre amb possibilitat d’una hora addicional. I recorden que davant «demandes imprevistes i excepcionals com aquesta» hi ha opcions dins la legislació respecte a la limitació del temps d’activitat que «permeten estendre un marge temporal acotat el servei del controlador aeri», una alternativa que «s’ha fet servir en diverses ocasions a Reus» però que no es va poder emprar aquest cap de setmana.

En aquests casos, segons detallen des d’Enaire, «l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) –que és la que organitza els vols ambulància–, fa servir altres espais disponibles, tal com es va fer dissabte quan es va coordinar preventivament i amb antelació suficient l’operació des de l’Aeroport del Prat».

A Barcelona per carretera

El 28 d’agost del 2016, i tal i com va avançar llavors el Diari Més, un dels equips mèdics encarregats d’aquestes feines va aterrar a Reus a les deu de la nit per extraure i recollir un òrgan del Joan XXIII. Però, per les mateixes circumstàncies que ara, els facultatius van va haver de completar el trajecte per carretera fins a Barcelona i enlairar-se des d’allà per dur-lo fins al pacient receptor, donat que el vol –l’extracció d’un òrgan es duu a terme en un marge d’entre tres i cinc hores– superava l’horari operatiu de Reus, que finalitzava a la una de la matinada.

Aquest cop, també amb un donant de l’hospital de Tarragona, el vol ambulància –que procedia de Madrid, on el pacient receptor esperava de tornada l’equip mèdic amb el cor– es va reprogramar íntegrament des de l’Aeroport del Prat. A UGT sostenen que «amb la incorporació d’un mínim de dos controladors més, no hi hauria més casos com aquests i es podria atendre la demanda amb total normalitat».

177 ambulàncies en dos anys

Durant el 2015 i segons dades fetes públiques per Aena, l’Aeroport de Reus va registrar un total de 86 moviments vinculats a vols ambulància. Es tracta d’una operativa especial que engloba els vols hospital, que traslladen a pacients; els vols trasplantament, que transporten òrgans; i els vols en què es traslladen equips sanitaris. Al 2016, l’equipament de la capital del Baix Camp va atendre exactament 91 vols ambulància.

tracking