Diari Més

Solidaritat

El Banc de Sang i Teixits es fixa l'objectiu de ser autosuficient en plasma abans del 2020

La Marató de Reus vol superar les 900 donacions de sang el 26 d'octubre

El Banc de Sang i l'Associació de Donants del Baix Camp organitzen l'esdeveniment.

El Banc de Sang i Teixits es fixa l'objectiu de ser autosuficient en plasma abans del 2020Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Teatre Fortuny acollirà el proper 26 d’octubre una nova edició de la Marató de Donants de Sang de Reus, enguany amb un repte doble: superar les 900 donacions de sang que van aconseguir-se al 2016 i captar-ne 24 de plasma. I és que el Banc de Sang i Teixits del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre «aposta per ser autosuficient en plasma en dos anys i que tots els pacients de Catalunya puguin rebre plasma de donants catalans, sense la necessitat d’importar-lo».

El perfil òptim del donant de plasma és «el d’un home jove i el grup AB és millor, però ho pot ser tothom sempre que tingui una bona vena que permeti la sortida i el retorn de la sang», explica Virginia Callao, la directora Banc de Sang i Teixits Tarragona. Aquest tipus de donacions requereixen cita prèvia –la sol·licitud es pot fer a plasma@bst.cat–, es duen a terme amb l’ajuda d’una màquina d’afèresi –que filtra la sang i la torna a la persona– i tenen una durada de prop de 45 minuts. Cada dia, pacients del territori necessiten plasma per als seus tractaments. N’hi ha que pateixen grans cremades o accidents greus o d’altres que precisen algunes de les proteïnes que conté el plasma. De les donacions, una part es reenvia a la indústria per tal que en faci hemoderivats «que tenen un paper determinant en algunes malalties».

Recuperar les reserves

Pel que fa a la sang, Callao explica que «ens trobem en un moment en què les reserves que hi ha són per a set dies i on alguns grups en tenen per a tres o quatre», i que «no podem permetre’ns en luxe d’arribar al Nadal amb unes reserves baixes». Per això, el Teatre Fortuny estarà obert aquest dijous 26 d’octubre de nou del matí a nou de la nit, durant dotze hores, en una Marató de Donants de Sang que es difondrà a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #MSangReus. Més enllà de l’acte de donació, «acostar-s’hi també pot servir als qui no ho saben per conèixer quin és el seu grup sanguini», recorda la regidora de Salut, Noemí Llauradó, que destaca que «aquest és un bon moment perquè Reus torni a mostrar la seva cara més solidària».

tracking