Diari Més

Investigació

Les impressions 3D protegeixen la pell sana en radiacions contra el càncer

Investigadors de la URV, de l’IISPV i del Sant Joan de Reus descobreixen com simplificar el procés per tractar els tumors a la pell

Les investigadores Mònica Arguís i Meritxell Arenas mostren els dos tipus de màscares.

Les impressions 3D protegeixen la pell sana en radiacions contra el càncerCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la URV, de l'Hospital de Sant Joan de Reus i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han trobat en les impressions 3D una solució per facilitar el tractament dels càncers de pell.

Aquest treball l'ha finançat l'Associació Oncològica Doctor Amadeu Pelegrí i l'ha publicat el Journal of Contemporary Brachytherapy.

Consisteix a una solució òptima per protegir la pell que envolta un càncer a la zona nasal i s'ha centrat en aquesta zona perquè és la més irregular, encara que els resultats són aplicables a qualsevol altra part del cos. Amb l'ajuda d'un escàner i una impressora 3D, els metges podran disposar d'una peça personalitzada que permetrà protegir la pell sana que envolta el tumor que ha de rebre radiació.

El càncer de pell pot tractar-se amb branquiteràpia, és a dir, col·locar material radioactiu en contacte directe amb el tumor, de manera que cal protegir la pell sana que l'envolta. Per a això, fins ara es confecciona una màscara personalitzada a partir d'un motllo d'alginat que el pacient ha de tenir a la cara una bona estona. Un cop extret, cal esperar 24 hores que s'assequi i serveixi de base per a diverses capes de cera, fet que suposa un procés llarg, laboriós i incòmode per al pacient, que ha d'acudir més d'una vegada a l'hospital.

Amb el nou sistema, s'escaneja la cara del pacient per digitalitzar la forma de la cara i, amb l'ajuda d'un programa informàtic especialitzat, es dissenya la màscara i una impressora 3D l'acaba en set hores.

El pacient només ha d'estar quiet uns segons, mentre l'escàner manual passa per davant de la seva cara sense tocar-la, com si s'estigués prenent una radiografia.

La radioteràpia guanya en precisió amb aquest mètode mecànic que, a més, costa la meitat que el convencional, ja que s'estalvia una tomografia i la cera és més cara que el material de la impressora.

Fins ara, les proves s'han fet amb PLA, el material més habitual en les impressores 3D i els ràdio físics de l'Hospital Sant Joan de Reus estudien quin és el més adequat. Quan ho determinin, la nova tècnica estarà llista per implantar-se al centre, encara que caldrà invertir en els materials i a formar el personal.

Els investigadors Domènec Puig i Andreu Sintas dissenyant la màscara en 3D.

Les impressions 3D protegeixen la pell sana en radiacions contra el càncerCedida

tracking