Diari Més

El Memorimage serà gratuït en l'edició de la Capital de la Cultura

Es farà del 8 a l’11 de novembre i posarà l’accent en figures del país com Serrat, D’Efak o Caterina Albert

Presentació de la XII edició del Festival Memorimage de Reus.

El Teatre Bravium nova seu per la XII edició del Memorimage de ReusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La coincidència de la dotzena edició del Festival Internacional de Cinema de Reus Memorimage amb la Capital de la Cultura Catalana portarà enguany una inversió extra a aquest certamen especialitzat en pel·lícules amb imatges d’arxiu que se celebrarà del 8 a l’11 de novembre. Entre altres coses, això propiciarà que en aquesta edició les entrades per totes les projeccions i activitats siguin gratuïtes. En concret, el pressupost d’enguany serà de 123.000 euros, un terç més que l’any passat, en què se’n van invertir 90.000. Una part d’ells venen d’ajudes de la Diputació i de la Generalitat.

L’augment de la inversió no serà l’únic impacte de la Capital de la Cultura al certamen. «També farà que es posi l’accent en documentals sobre tres figures cabdals de la cultura catalana com són Joan Manuel Serrat, Guillem d’Efak o Caterina Albert –que va escriure amb el pseudònim Víctor Català–», va explicar el director artístic del festival, Daniel Jariod.

En termes de públic, la proposta va fer un salt exponencial en l’edició anterior, en què es va passar dels 1.900 als 3.000 espectadors. Jariod reconeix que l’increment va ser inusual i degut a una «tempesta perfecta» de factors, però posa sobre la taula un element que convida a pensar en repetir l’èxit. I és que el nombre d’inscrits en el MemoriJove –una selecció enfocada al públic adolescent– ja ha superat àmpliament el de l’any passat. Dels 1.140 s’ha passat als 1.700. No només hi haurà alumnes de Reus, com en altres edicions, sinó també vinguts d’instituts de municipis de tota la demarcació com Tarragona, Torredembarra, Constantí, La Selva, Alcanar o Amposta.

El Bravium s’afegeix al Bartrina

El XII Memorimage arriba farcit de novetats. Una d’elles és que les projeccions, que fins ara es feien només al Teatre Bartrina, enguany es faran també al Teatre Bravium. El certamen recupera també la jornada professional, que serà la primera trobada de responsables dels arxius de les televisions de tot l’Estat. També són nous tallers com el Mòbildoc, que mostrarà com utilitzar el telèfon mòbil per documentals, o un taller infantil per fer filmbooks. Una altra nova proposta és el Memorimage i vi, un joc que proposa maridar cinc vins amb cinc dels documentals que es projecten.

La invasió soviètica en color

Jairod ha fet especial ènfasi en el fet que en la cloenda es visionaran les úniques imatges en color de l’entrada dels tancs soviètics a Praga durant la invasió de Txecoslovàquia del 1968. És l’obra Praga, 21 de agosto de Josep Maria Garcia-Planas. També va incidir en la proposta de recuperar en format sala de cinema clàssics com ara Sopa de Ganso –dels germans Marx, la proposta pel MemoriXics, la secció perquè pares i fills gaudeixin del festival–, i el King Kong original del 1933 –el film escollit pel Memorimage Vintage.

Tot plegat té la intenció de «reivindicar la importància dels arxius, que conserven la nostra història social, personal i universal, i que corre risc de quedar en l’oblit si no se li dona valor», en paraules de Jariod.

tracking