Diari Més

Via Pública prepara nou contracte de la brossa i exclou la municipalització

L’Ajuntament llogarà, un any abans que expiri el vincle amb FCC, un servei de redacció del futur plec i que controli l’adjudicatària

Treballadors de la recollida de la brossa i la neteja, que ofereix FCC fins el 31 de desembre del 2018.

Via Pública prepara nou contracte de la brossa i exclou la municipalitzacióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus ha començat a treballar en un nou contracte de neteja de la via pública i recollida de la brossa prop d’un any i dos mesos abans que finalitzi l’actual vincle amb l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), que expirarà el 31 de desembre del 2018. Via Pública va engegar ahir el procediment públic per fer-se amb un servei d’assistència a la redacció del futur nou plec, i d’acompanyament de qui es faci càrrec d’aquesta tasca a partir del gener del 2019, amb la voluntat principal que el següent adjudicatari representi «un punt d’inflexió en la presència i l’aplicació de les noves tecnologies incorporades als serveis urbans», però també que l’empresa s’ajusti a tot allò que quedi acordat en l’adjudicació.

El tràmit tanca definitivament el debat en relació a la municipalització de la brossa, promogut per la CUP i encara viu arran de la creació, al juny, d’un «espai de coordinació» que aplegava d’inici set entitats –Procés Constituent, GEPEC, CCOO, CGT, Esquerra Unida i Alternativa, DenouReus i la mateixa CUP– amb l’objectiu comú de fer força i intercanviar punts de vista per tal que l’Ajuntament assumís el servei. L’informe de viabilitat econòmica encarregat pel govern a la consultora externa Iseti Consulting va xifrar en 1,2 milions anuals l’estalvi que comportaria aquesta opció, rebutjada igualment pel propi govern per tal de «mantenir la pau ciutadana».

Tal com queda concretat en el document de l’anunci d’aquest moviment, l’empresa que doni suport a la redacció del nou plec prolongarà els seus serveis «més enllà de l’adjudicació» de la recollida de la brossa per «seguir l’assessorament en matèria de gestió» i «garantir la posada en funcionament –per part de l’adjudicatària– de tots els mecanismes indicats en el plec». Aquest passat febrer, l’Ajuntament ja va llogar una companyia externa, ECA-Grupo Bureau Veritas, sota l’encàrrec de realitzar un «control exhaustiu» de la feina que portava a terme FCC. El regidor de Via Pública, Hipòlit Monseny, explicava llavors la mesura pel fet que la neteja viària i recollida de la brossa «és el contracte més gran o un dels més grans que té aquest Ajuntament» i per això «el que hem de fer és vetllar perquè es faci exactament i es pagui exactament el que va acordar-se».

Calendari amb inici aquest 2017

En detall, l’empresa d’assistència a la redacció del plec quedarà encarregada d’analitzar la neteja viària, la recollida comercial, la recollida domiciliària, el servei de deixalleries, el servei de recollida i tractament de serveis voluminosos i el manteniment i buidatge de papereres a Reus. També haurà de traçar l’estratègia d’inversió i l’amortització dels actius relacionats amb el contracte de la brossa, millorar el control de la prestació del servei «mitjançant els mitjans materials, humans i tecnològics de la màxima fiabilitat i independència des de l’òptica municipal», millorar el parc de contenidors que hi ha instal·lats ara al municipi i adaptar els mitjans mecànics a les noves tendències Smart City.

El procediment fixa, en aquest sentit, un calendari que arrenca aquest 2017 i que contempla, entre els capítols més immediats, un anàlisi DAFO de l’actual servei de neteja que està prestant FCC, un benchmarking dels contractes que han tancat altres ciutats de característiques similars o proposar a l’Ajuntament les novetats tecnològiques i mediambientals que puguin implantar-se al municipi. I redactar, bàsicament, el plec de prescripcions tècniques i de les seves modificacions. De cara al 2018, un cop amb el nou concurs per al contracte que ara té FCC ja en marxa, haurà de valorar les ofertes i indicar una adjudicació. I al 2019 controlar les passes de la contracta i plantejar mesures correctores.

Sensors i TIC per a la participació

Pel que fa a la voluntat del govern d’«aplicar tecnologies de la informació en el funcionament d’una contracta de neteja i recollida», amb la finalitat de «apostar per un model de gestió mer eficient i sostenible», l’empresa que redacti el plec haurà de fer propostes en tres àmbits. Un, el dels sistemes de sensorització específics per a contenidors i que permetin recollir dades per planificar accions d’optimització. Un altre, el de les TIC i els ciutadans, a efectes de participació. I el tercer, el del control de gestió i comunicacions per l’Ajuntament.

La inversió en la redacció del plec i posterior control és d’un màxim de 127.799 euros IVA inclòs, que es pagaran per trams: el 55% un cop Via Pública rebi el plec enllestit, un 18% després de l’anàlisi de les ofertes al concurs per la nova empresa de la brossa i, al 2019, pagaments mensuals del 9%. La durada és d’un any i sis mesos. El termini de recepció d’ofertes acabarà el 19 d’octubre.

tracking