Diari Més

L'enllaç entre la T-11 i l'AP-7 està a les fosques «per l'estalvi energètic»

Foment distingeix el punt de la resta sense llum i recorda que al 2015 van apagar-se trams d’autovia per sota de 80.000 cotxes

La variant de Reus està mancada d'il·luminació en diverses zones.

L'enllaç entre la T-11 i l'AP-7 està a les fosques «per l'estalvi energètic»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tram de carretera que enllaça la T-11 i l’AP-7, sense il·luminació des d’anys enrere, no ha quedat a les fosques pels robatoris de cablejat que s’han succeït a altres parts de la via i que mantenen l’afectació dins el terme municipal de Reus sinó «per la necessitat d’estalvi energètic». En la resposta del govern a una pregunta formulada al Congrés pel diputat de Ciutadans Sergio del Campo, el Ministeri de Foment precisa que aquest punt «és diferent» a la resta dels que es troben mancats de llum en aquests moments i recorda que «des del setembre de l’any 2015 es mantenen apagats els trams d’autovia que presenten una intensitat Mitjana Diària (IMD) inferior a 80.000 vehicles per dia».

Les recomanacions vigents en relació a l’enllumenat de carreteres a cel obert, recollida a la circular 36/2015, estableix, en detall, que «estarà justificat il·luminar autovies i autopistes quan aquestes discorren per sòl urbà a ambdós marges i concorre alguna d’aquestes dues circumstàncies següents: que la IMD sigui igual o superior a 80.000 vehicles per dia o que la IMD sigui igual o superior a 60.000 vehicles per dia sempre que es produeixin més de 120 dies de pluja a l’any» en la seva localització. Al global de l’Estat, segons el mateix document, el 25% del trànsit té lloc en horari nocturn. Les mesures que recull estan «encaminades a l’estalvi i l’eficiència energètica».

L’enllumenat inutilitzat

Sobre els trams que no estan il·luminats al llarg de tota la T-11, especialment al pas de la via per Reus, Foment precisa que «entre els anys 2009 i 2012 van tenir lloc robatoris de cable d’alimentació elèctrica de l’enllumenat viari de l’autovia que el van inutilitzar en diversos punts». I apunta que aquests punts «es van anar reparant en la mesura de les possibilitats». Així, des del 2012, «s’ha produït un robatori més, el que ha deixat a les fosques la rotonda de Bellissens», la qual va recuperar la llum precisament fa algunes setmanes. En la seva pregunta al Congrés, el diputat de Ciutadans platejava que tot i que la finalització de les obres de l’autovia que enllaça Reus i Tarragona «va tenir lloc al 2011», es dóna la circumstància que «des de fa bastants mesos, la T-11 al seu pas per Reus continua a les fosques». «El temps exacte és impossible de saber, ja que el problema s’ha anat escampant a mesura que ho feien els robatoris de cablejat elèctric», afegia Del Campo, que deia que «alguns trams es troben completament sense llum i els fanals no funcionen per manca de subministrament elèctric».

En els darrers dies, la situació de la T-11 ha donat lloc a reivindicacions com la que feia pública la Cambra de Reus. L’ens va enviar un comunicat als mitjans on posava de manifest, el passat 4 de setembre, que «una variant d’aquesta importància, amb la densitat de trànsit que registra i amb interseccions tan concorregudes com ho són les carreteres d’Alcolea, Salou, Bellissens, Tarragona o Montblanc no pot tenir aquestes deficiències en la il·luminació» perquè, més enllà de la qüestió purament estètica, també «hi ha en joc la seguretat». I subratllava que «l’enllaç de l’Aeroport de Reus amb la carretera de Tarragona en aquestes dates registra un notable increment de la circulació de vehicles, especialment de transport públic» en forma de l’augment de les freqüències, per exemple, en les connexions de bus entre una ciutat i l’altra. La Cambra de Reus va fer arribar dues cartes al Director General de Carreters i al Subdelegat del Govern a la demarcació per posar el focus sobre «la seguretat de milers d’automobilistes que circulen diàriament» per la variant.

Voluntat sense calendari

Fonts de la subdelegació del govern a Tarragona asseguraven, a finals del mes passat, que «existeix la voluntat de resoldre» la situació tot i que, «de moment, no hi ha cap data» per a fer-ho «ni més novetats» en aquest sentit. La manca de llum afecta la via en diferents punts paral·lels al municipi.

tracking