Diari Més

Fent un tomb pel Reus il·lustrat

El llibre ‘Dibuixant Reus’, de Teresa Llorach i Eduard López, mostra la ciutat a l’estil dels quaderns de viatge

La coberta i algunes pàgines del llibre, il·lustrat per la reusenca Teresa Llorach.

Fent un tomb pel Reus il·lustratCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El saló principal del Palau Bofarull de Reus es va quedar petit per acollir la multitud de persones que, dijous passat, van assistir a la presentació del llibre ‘Dibuixant Reus’.

El volum, editat per Cossetània edicions, s’inspira en els cahier du voyages o carnet de viatge, en què els autors esbossen amb dibuixos i anoten a mà allò que es van trobant en el seu viatge.

Aquest llibre dedicat a Reus és un passeig il·lustrat pels escenaris de la ciutat, els seus edificis singulars, el batec comercial, els productes locals, els referents culturals i les seves festes i tradicions. Els seus autors són els reusencs Teresa Llorach, que n’ha fet les il·lustracions, i Eduard López, autor dels textos.

«Volíem ensenyar el Reus de tota la vida des d’un doble punt de vista. D’una banda, el que podríem anomenar ‘la caixa’ de la ciutat: els edificis, les places, les botigues… I després tot allò que li dóna contingut, que són els mateixos reusencs, les tradicions, la cultura», explica Elisabeth Tort, autora del disseny i responsable del projecte editorial. Ella mateixa apunta que la voluntat de fer un llibre de Reus a l’estil dels quaderns de viatge va ser l’objectiu des d’un bon inici, perquè «és un tipus de llibre que funciona molt bé a tot Europa, a Barcelona se n’han fet amb molt d’èxit i vam pensar que la ciutat de Reus es mereixia tenir també el seu. A més, és una manera nova i molt personal d’ensenyar la nostra ciutat».

‘Dibuixant Reus’ ha vist la llum quatre anys després que els seus tres artífexs es coneguessin i fessin confluir les seves idees. El punt de trobada va ser la impremta Rabassa de Reus. «Jo tenia al cap fer un llibre d’aquest estil i va resultar que em van presentar la Teresa i l’Eduard, que també tenien molt de material i les ganes d’editar un llibre sobre Reus», apunta l’Elisabeth Tort. D’allà en va sortir un projecte comú, que va anar creixent i prenent forma a mida que s’anava construint. Des d’un bon començament, les vuitanta pàgines de ‘Dibuixant Reus’ s’han anat confeccionant de manera gairebé artesanal, dibuix a dibuix, pàgina a pàgina, text a text.

D’aquesta manera, l’autora ha retratat des de grans escenaris, com la plaça del Mercadal, fins a detalls tan significatius per als reusencs com els rètols dels comerços, les patates Laurie o els vitralls de l’Institut Pere Mata. I així, el recorregut per les pàgines del llibre esdevé un tomb per la ciutat en el sentit més reusenc del terme i, alhora, en el sentit més artístic. «Hi ha dibuixos de molts tipus, alguns estan molt treballats, i d’altres s’acosten més a l’estil dels esbossos, només amb línia o inacabats, que ajuden a que les pàgines siguin més dinàmiques», explica la dissenyadora. Eduard López, per la seva banda, fa de guia literari, i amb els seus textos acompanya el lector en el seu recorregut artístic i visual per la ciutat de Reus.

«‘Dibuixant Reus’ És un llibre per a tots els reusencs i per a tots els que volen saber de Reus. També pensem que és un bon objecte de regal per explicar fora de la nostra ciutat qui som i què és el que ens imprimeix aquest caràcter tan ‘de Reus’», ha conclòs Elisabeth Tort.

tracking