Diari Més

SOCIETAT

Un veí denuncia davant l'OCU la fiança que es paga per donar d'alta l'aigua

L’usuari es queixa que l’import, establert al reglament d’Aigües de Reus, es torna només si hi ha una baixa que «no es produeix» als pisos en propietat

El consumidor va connectar l'aigua fa tres anys.

Un veí denuncia davant l'OCU la fiança que es paga per donar d'alta l'aiguaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un veí de Reus ha presentat una reclamació pública a l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) on qüestiona l’aplicació, per part de l’empresa municipal Aigües de Reus, d’una fiança que es cobra als clients que s’hi donen d’alta. La subministradora carrega en aquest concepte, per haver connectat l’aigua a una llar que no en tenia, un import de 45 euros a la primera factura que rep l’usuari. La quantitat queda a partir de llavors retinguda per Aigües de Reus, per tal que la companyia pogués compensar amb aquests fons un hipotètic impagament als rebuts, i es retorna a qui la va abonar al moment de donar-se novament de baixa, sempre que les factures es trobin en ordre.

L’usuari denuncia, que, en la seva situació particular, l’alta de subministrament d’aigua va ser sol·licitada «per a un pis adquirit en propietat», el qual pensa habitar permanentment i on, per tant, «no es produirà cap baixa, també perquè l’única empresa d’abastiment d’aigua és Aigües de Reus». I explica que «després d’haver anat a preguntar –a Aigües de Reus– em van informar que això es feia per seguretat i que es reemborsava passats tres mesos de la connexió». Transcorreguts tres anys de subministrament, però, «no només no m’han tornat els diners sinó que, en acudir al centre, em van dir que aquesta fiança es torna amb la baixa». El veí exigeix «la devolució de la fiança més un tipus de compensació per haver fet que em molesti en acudir a l’empresa més de sis cops pel mateix tema».

En previsió de factures pendents

El cas és que el reglament regulador dels serveis municipals de subministrament d’aigua estableix que «el gestor dels serveis exigirà en el moment de formalitzar la contractació o el canvi de titularitat del contracte una fiança en garantia de pagament dels rebuts dels serveis, la qual ha d’ésser dipositada per l’abonat en el moment de la contractació» i que «en el cas de no existir responsabilitats pendents a la resolució del contracte, s’ha de procedir a la devolució de la fiança al seu titular o al seu representant legal. Si existís responsabilitat pendent, l’import de la qual fos inferior al de la fiança, es retornaria la diferència resultant». El reglament també preveu que «l’import de la fiança es liquida en la primera factura dels serveis per aquells abonats que han domiciliat els seus pagaments» i «en el cas contrari el pagament s’haurà d’efectuar amb caràcter previ al gaudiment dels serveis».

A principis d’any, un altre usuari d’Aigües de Reus va denunciar també davant l’OCU l’import de requeriment que l’empresa imposava al seu compte després de no haver cobrat algunes factures de manera consecutiva: per la xifra pendent de 200 euros, Aigües de Reus li demanava amb el recàrrec de la reclamació un total de 500.

tracking