Diari Més

Seguici, tradició i música es banyen en Masclet per la Vigília de Misericòrdia

Un centenar de bótes de la preuada barreja de Plim i vermut van volar en la cercavila que acomiada elements i balls i inaugura la nit de revetlles a Reus

Membres del Col·lectiu del Masclet reparteixen bótes de la beguda al Mercadal, abans de la cercavila.

Seguici, tradició i música es banyen en Masclet per la Vigília de MisericòrdiaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Seguici Festiu, atent al Toc de Festa dels agrupaments escortes MontsanCim i Misericòrdia, va acabar d’escampar la gresca per la ciutat, ahir, abans que la Vigília de Misericòrdia esclatés en el reguitzell de revetlles –n’hi havia programades fins a tres al passeig Mata, a la Llibertat i a la plaça d’Anton Borrell, a més del Reggus– que precedeixen el dia gran de la Festa Major petita. I ho va fer abans, també, que el Masclet no hagués banyat de ple un Mercadal on, a darrera hora del vespre, les figures i danses culminaven hora i mitja voltant pels carrers del nucli reusenc.

Passejava la Víbria Monterols amunt, presentant-se a grans i petits que la rebien entre la por i l’eufòria i li acaronaven el morro. Una mica més enllà, la bèstia creuava salutacions amb el Ball de Pastorets, enguany de celebració pels 10 anys –la dansa va ser recuperada al 2007–, en una efemèride que ha previst el 30 de setembre la primera trobada de Balls de Pastorets de Catalunya, a Reus. En la desembocadura al Mercadal, el Lleó es deixava estimar per la canalla una bona estona. I arrencava poc més tard la marxa amb els seus majestuosos moviments. Els gegants s’havien perdut ja pel carrer de la Galera, per on corria també la Mulassa juganera. I el ball de Mossèn Joan de Vic hi posava el seu toc animós en direcció contrària. A les sis els balls de Valencians del Vendrell i Reus compartien cercavila.

Entre continus aplaudiments, somriures i la feinada d’alguns per haver anat empaitant el seu element preferit del Seguici, tothom va anar a parar al Mercadal puntual a dos quarts de nou de la tarda. S’hi desplegava una de les cites més esperades de la Festa Major petita: la Cercavila del Masclet, per la qual el Col·lectiu del Masclet acumulava ja unes quantes hores traslladant les preuades bótes a l’escenari des d’on van a parar a mans dels reusencs i que, una vegada més, va remullar la Misericòrdia

Més de 250 litres

Fins a 250 litres d’aquesta barreja del tradicional Plim i de vermut van repartir-se a la cercavila, on hi havia previst repartir també un centenar de bótes. Els més afortunats van poder fer-se amb alguna de les que volaven al principi i al final de recorregut, en resposta a l’habitual crit de «Volem Masclet!» amb què tot plegat sol començar.

Els més aficionats a la festa però també les famílies que havien fet cap a la plaça acompanyant el Seguici Festiu van gaudir d’un acte marcat en vermell a l’agenda de la Festa Major i on, tal com explicava fa pocs dies la presidenta del Col·lectiu del Masclet, Alícia Zarco, «tot i que hi hagi una beguda alcohòlica, l’ambient és plural i trobes tot tipus de gent, de qualsevol edat, en una cita molt oberta i molt divertida on tothom s’ho passa bé des de fora i des de dins».

Precisament per tal d’ampliar a tot el programa aquest «bon ambient» de què parlava Zarco, l’Ajuntament ha posat en marxa durant totes les celebracions de Misericòrdia Punt Violeta mòbil itinerant. Integrat per dues persones formades en qüestions de gènere i a disposició del públic, el Punt Violeta es troba actiu entre les onze de la nit i les dues de la matinada, i ha nascut sota la voluntat de resoldre dubtes o sensibilitzar per mirar d’evitar que es produeixin agressions sexistes en aquest context. La representació del Ball de Sant Miquel, a càrrec del Ball de Diables, va tancar la part més tradicional d’una jornada que tocava a la seva fi, en aquest capítol, amb el Rosari de Torxes, que va tornar a sortir des de la plaça de la Pastoreta encapçalat per la creu i els cirials i per l’estendard del Grup Cultural de Misericòrdies.

La cèlebre, la jove i l’alternativa

Després, la música va passar a primer pla amb el desplegament de revetlles a la ciutat. La jove, amb la Golden Beat i Cat Rock que tenia lloc a la plaça d’Anton Borrell, l’actuació de l’Orquestra Cimarrón a la plaça de la Llibertat i la revetlla Gresca! Open Air Especial Misericòrdia 2017 que traslladava el ritme fins al passeig Mata, a l’aire lliure.

El Ball de Pastorets celebrarà el 10è aniversari amb una trobada de balls de Pastorets de Catalunya.

Seguici, tradició i música es banyen en Masclet per la Vigília de MisericòrdiaOlívia Molet

La Mulassa balla, un cop a la plaça, per fer les delícies dels més petits aquest diumenge de Festa Major.

Seguici, tradició i música es banyen en Masclet per la Vigília de MisericòrdiaOlívia Molet

La Mulassa balla, un cop a la plaça, per fer les delícies dels més petits aquest diumenge de Festa Major.

Seguici, tradició i música es banyen en Masclet per la Vigília de MisericòrdiaOlívia Molet

tracking