Diari Més

El Seguici trasllada al Santuari l'epicentre de la festa

La baixada copa un matí de tradició i litúrgia en el dia de la patrona de Reus

Els elements festius han fet les delícies dels nens.

El Seguici trasllada al Santuari l'epicentre de la festaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara amb el regust del masclet a la boca i refent-se del reguitzell de revetlles que van omplir la ciutat durant la nit de diumenge, reusencs i reusenques enfilaven aquest migdia el passeig de Misericòrdia per fer costat al seu Seguici en el dia gran de la Festa Major petita. Els havia posat a lloc el Toc de Festa, impulsat pels campaners de la ciutat, els agrupaments escoltes MontsantCim i Misericòrdia, que anunciaven l’homenatge a la patrona –enguany fins a 555 dones empadronades a Reus perpetuen el nom de Misericòrdia, la més veterana nascuda al 1922– des de primera hora.

El Lleó, els Nanos, el Ball de Cercolets, l’Àliga o el Ball de Galeres. Però també el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Carrasclet i els Xiquets de Reus. Elements, danses del Seguici Festiu i castellers van tornar a completar la litúrgia de la baixada fins al Santuari de Misericòrdia entre gresca, somriures i també concentració. Pel camí, els avellana van regalar a la ciutat diversos pilars de 4, un 4d6 net i un 3d6 net que arrodonien el periple.

Recuperar forces

Petits, però també grans, van acompanyar-los fins a la mateixa plaça, on després va celebrar-se la solemne missa concelebrada –que va tornar a estar presidida per l’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol–, amb l’Orfeó Reusenc com a encarregat de l’apartat musical. Només una mica més tard, el repic de campanes i les 21 salves de morterets en honor a la Mare de Déu de Misericòrdia van tancar un matí que tocava a la seva fi a ritme de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia i amb l’ofrena musical i floral al cambril. Abans de l’esclat de la Festa Major petita, que té lloc sempre la tarda del 25 de setembre amb el Santuari com a epicentre, els qui la fan possible van aturar-se a reposar forces en el tradicional dinar que aplega els grups festius de la ciutat. Els feia falta, a les portes d’un vespre on la pluja acabarien complicant el lluïment i la Carretillada.

L'homilia

L’Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va referir-se en la seva homilia de la missa de la Mare de Déu de Misericòrdia, celebrada aquest migdia a la plaça del Santuari, al compte enrere per a l’1-O i va apuntar que «hem de tenir confiança que els responsables de la gestió pública, legítimament i democràticament elegits, sabran trobar la solució més raonable a la qüestió que aquesta setmana ens és motiu de gran preocupació».

«Que tot plegat es resolgui en pau i sense violència», demanava Pujol, que deia que «com a arquebisbe metropolità de la Tarraconense he vetllat perquè l’Església es mantingui neutral en les plurals i legítimes opcions polítiques que es prenguin, procurant sempre el bé comú des de la dignitat que mereixen els pobles, com les persones».

Els atacs a Barcelona i Cambrils

L’homilia va recordar, de nou, les víctimes dels atacs a Barcelona i Cambrils, sobre els quals l’Arquebisbe de Tarragona demanava que «tinguem confiança que la nostra societat, marcada fa ara poc més d’un mes pels terribles atemptats, trobarà els camins de la pau». L’Arquebisbe de Tarragona deia, en una setmana en què la capital del Baix Camp ha canviat les pilones de formigó que protegien els carrers del seu nucli antic per jardineres, que «no podem viure angoixats per les dificultats del present i cal mirar amb confiança el futur».

Jaume Pujol va reservar l’inici de l’homilia, per recordar que «la història cristiana està plena de bells exemples de devoció a la Mare de Déu. Un relat entranyable per als cristians de Reus és la història de la pastoreta Isabel Basora, que compadida dels sofriments dels seus conciutadans prega en aquest lloc on som a santa Maria; la Pastoreta té una especial presència de la Mare de Déu i coratjosa porta un missatge de confiança als reusencs».

tracking