Diari Més

Una marxa amb 8.000 reusencs avisa els cossos de l'Estat que «votarem»

La multitud va deixar una impactant imatge del Mercadal ple abans d’enfilar cap a les seus de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Concentració per la democracia davant l'Ajuntament de Reus.

Concentració per la democracia davant l'Ajuntament de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La convocatòria en defensa de «la llibertat, la democràcia i el Referèndum», que responia a les darreres actuacions policials dutes a terme contra les institucions catalanes i se succeïa l’endemà d’una primera encartellada massiva per l’1-O al centre de la ciutat, va aplegar ahir dimecres, segons fonts municipals, prop de 8.000 persones al Mercadal. La concentració va deixar d’inici una impactant imatge de la plaça i va arrencar carregada d’estelades i domassos, amb un parell de pilars dels Xiquets de Reus i entre l’Estaca i Els Segadors, per després estirar-se espontàniament cap al carrer Monterols i enfilar fins a la comissaria de la Policia Nacional i la caserna de la Guàrdia Civil.

Amb un «votarem» com a capçalera i carregant un ninot vestit d’uniforme i amb una careta de Franco, la marxa va allargar-se durant pràcticament dues hores on la multitud va recordar que «no tenim por» i va deixar sentir de nou el «fora les forces d’ocupació» que s’ha repetit també des del desplegament d’efectius del cos estatal de seguretat al municipi.

Convocatòria pacífica

En un to plenament pacífic que es va mantenir en tot moment, la manifestació va fer la primera pausa al carrer General Moragues, on va demanar «comissari, surt a saludar» i va entonar el cèlebre Passi-ho bé sota la mirada atenta d’un grapat d’agents que custodiaven l’accés a les dependències. La nit anterior, el mateix escenari acollia una altra concentració sense violència arran del requisessin, per part del cos policial, de material relacionat amb el Referèndum i de la identificació de membres de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Abans del tret de sortida a l’acte, furgonetes logotipades i no de la Policia Nacional encerclaven el nucli antic de Reus tot i que, finalment, la presència policial no es va fer excessivament visible en el transcurs de la marxa i, al seu desenllaç, únicament dos vehicles logotipats de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra controlaven, de força distància, la concentració.

Resposta des de la caserna

La segona aturada de la marxa, que de tan profusa va acabar circulant per la carretera d’un punt a l’altre i va tronar a estar acompanyada per una nova enganxada de cartells propagandístics del Referèndum, prenia com a punt de referència la caserna de la Guàrdia Civil. La presència dels manifestants, que cantaven «fora la bandera espanyola» i «marxeu i no torneu», van contestar-la alguns dels que s’hi allotgen retirant contrafinestres i cortines per enregistrar, amb telèfons mòbils, imatges de la multitud alhora que aixecaven el polze. L’acció va donar peu als moments més tensos del vespre, quan part dels qui participaven a la marxa van pujar a la tanca que envolta l’edifici per col·locar-hi cartells del «sí» i una patrulla de la policia local va estacionar passeig Mata, sense arribar a intervenir.

De mica en mica, i entre crits de «Visca Catalunya!», la concentració que havia tornat a quallar davant la caserna va anar-se dispersant i, al punt de les deu de la nit, els primers desfeien el camí cap al centre.

tracking