Diari Més

Mas, a Reus: «La societat organitzada pot vèncer l'Estat agressiu i opressor»

L’alcalde Carles Pellicer anuncia que recorrerà l’ordre de la Fiscalia perquè la Guàrdia Urbana deixi d’actuar com a policia judicial

L'acte del Referèndum va citar uns 400 ciutadans i càrrecs locals i comarcals a la Sala Santa Llúcia.

Mas, a Reus: «La societat organitzada pot vèncer l'Estat agressiu i opressor»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb un «bona tarda, abduïts i abduïdes» que parafrasejava el Fiscal General de l’Estat, el president del PDeCAT, Artur Mas, va presentar-se ahir a l’auditori de la Sala Santa Llúcia, en un acte de campanya pel Referèndum sota el títol Sí al millor país i que va aplegar prop de 400 persones a pocs metres de l’Hotel Gaudí, on des de fa alguns dies s’allotgen desenes d’agents de la Policia Nacional desplegats al municipi. Mas, que va comparèixer envoltat de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, de la diputada Montserrat Vilella i d’un seguit de batlles d’altres localitats del Baix Camp, va plantejar l’1-O com «un pols amb els poders de l’Estat, ja no amb Espanya» on «ells defensen l’status quo i la mamella i nosaltres apostem per la democràcia i la llibertat», i va demanar a la ciutadania que «no tingueu por quan aneu a votar perquè la por es pot vèncer i el dèbil és qui sucumbeix», després d’avisar que «en aquesta cruïlla» les urnes determinaran «si ens quedem amb una autonomia ja residualitzada o fem que no tinguin més remei que seure i començar a parlar sobre el futur de Catalunya».

L’expresident de la Generalitat va arrencar i cloure la seva intervenció recordant que «tot això va començar perquè la gent ho va voler, al 2010 i al 2012, i no és cap dèria de polítics». Va apuntar que «si al costat del nostre projecte d’independència hi hagués una oferta d’autogovern molt llaminera, que ens permetés reivindicar la cultura, l’ensenyament i els diners propis, hi podria haver dubtes. Però és que l’oferta no hi és». I va fer al·lusió al sistema de la Unió Europea en destacar que «volem governar-nos i sabem que això no vol dir tenir tots els poders» alhora que es referia a Dinamarca, Àustria o Bèlgica com a «països amb una democràcia de qualitat, amb taxes d’atur baixes i estats del benestar consolidats. Tal com pot ser Catalunya». Per això, «si som capaços de ser un país, ara ho tenim a les mans» i l’1-O «ens ho juguem tot».

En relació a les últimes intervencions de la Guàrdia Civil a impremtes i a mitjans de comunicació, Mas va apuntar que «poden intentar fer por, requisar, fer la guerra bruta, desprestigiar lideratges. El que no poden fer és aturar milions de persones». I va insistir que «l’autonomia, avui, està intervinguda i liquidada» i que «la independència no arriba en 48 hores però sí que es decideix l’1-O». En un míting que va allargar-se durant pràcticament hora i mitja, a què també van assistir càrrecs locals i de la comarca i que va desbordar la capacitat de la Sala Santa Llúcia, el líder del PDeCAT va destacar que «tenim polítics disposats a oferir-ho tot personalment».

«Estic citat però no sé el delicte»

Precisament sobre això s’havia pronunciat pocs minuts abans Pellicer, qui lamentava que «estic citat però el delicte no el conec perquè no me l’han posat i és igual, l’objectiu és embrutar la imatge del país i humiliar 700 alcaldes que hem fet el que hem de fer». El batlle reusenc també va donar a conèixer, després que en les darreres hores la Guàrdia Urbana hagi identificat persones que repartien propaganda sobre el Referèndum, que «avui mateix he encarregat als serveis jurídics que recorrin l’ordre de la Fiscalia» que fa actuar la policia local com a policia judicial i a què «m’oposo radicalment». A l’inici de l’acte, la diputada Vilella havia convidat els allà presents a «pensar per qui voleu votar. Jo votaré pel meu pare, que va lluitar en l’època de Franco, i pel futur dels meus fills adolescents».

tracking