Diari Més

Més de 260 activitats omplen el tram final de la Capital de la Cultura

El I Festival de Rumba de Reus o el Cicle de Lectura a les Places, entre les propostes fins tancar l’any

Imatge de la presentació.

Més de 260 activitats omplen el tram final de la Capital de la CulturaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 267 activitats repartides en 86 projectes donen per enllestida la programació de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, que tocarà a la seva fi amb una doble cloenda al gener. El balanç «molt positiu» de l’Ajuntament haurà deixat pel camí, en acabar l’any, 1.000 espectadors per a un total de 478 actes i 166 projectes que responen «gairebé íntegrament» a les propostes que les entitats locals van presentar a la crida feta per Cultura. Les que encara resten per materialitzar-se «ho faran en els propers mesos». El pressupost global d’aquesta capitalitat queda tancat en 800.000 euros, 230.000 dels quals provenen de l’aportació del consistori i altres 230.000, de la Diputació.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, destacava ahir en la presentació d’aquesta recta final d’actes que abraçarà entre el setembre i el desembre «la projecció, l’orgull reusenc, i l’increment de l’activitat» a «la ciutat que millor ha ostentat la capitalitat». Entre les novetats que es donaran a conèixer al llarg d’aquestes setmanes hi ha Rumba Reus, el I Festival de Rumba Catalana, o el Cicle Música als Barris, que traslladarà diferents espectacles de la Banda Simfònica de Reus a espais dels barris Mas Vilanova, Horts de Simó i Fortuny.

Els esdeveniments previstos s’estructuren en diferents eixos. El d’història i patrimoni aplega 20 activitats entre les quals hi ha el Simposi Lluís Domènech i Montaner, que tindrà lloc els dies 6 i 7 d’octubre, les Jornades sobre arquitectura i disseny en commemoració del 40è aniversari del Congrés de Cultura Catalana que va fer-se a la ciutat l’any 1977, el 10 d’octubre, o unes jornades sobre el llibre infantil sota el títol A la llum de Llull, el 17 i el 18 de novembre. En l’àmbit de festes i tradicions destaquen el muntatge Misericòrdia: de Reus al Cel, que impulsa l’Orfeó Reusenc el 15 de setembre, o el Concert de la Kapital que envoltarà Macaco de cantautors i formacions reusenques a la plaça de la Llibertat, el 30 de setembre.

Acostar-se als barris

L’eix de les arts escèniques agrupa dues iniciatives que compensaran la reiterada reivindicació dels barris de la ciutat, que se sentien «apartats» de la Capital de la Cultura Catalana. Així, el Cicle Música als Barris, que està previst per als dies 15, 16 i 22 de setembre posarà en ruta la Banda Simfònica de Reus. Al seu torn, el I Festival de Rumba Catalana, el Rumba Reus, portarà al parc de Mas Iglesias, el 16 de setembre, els grups Arrels de Gràcia, Miliu Calabuch –el nebot de Peret– i Ai ai ai en una actuació presentada per Moncho.

En el marc de la llengua i el pensament s’ha inclòs un Cicle de Lectura a les Places els dies 19 de setembre, 17 d’octubre i 21 de novembre, i el XIII Fòrum Auriga, una trobada interdisciplinària del món antic, el 10 i l’11 de novembre al Centre de Lectura. Finalment, l’eix del coneixement i la creativitat permetrà veure, del 24 de novembre al 23 de març del 2018 i al Museu de Reus, la col·lecció d’Art Tecnològic Ticnova. I oferirà el congrés Creant junts les ciutats del futur, ara!, el 17 i 18 de novembre a diversos espais de la ciutat.

El 83% coneixen l’etiqueta

A pocs mesos que culmini, Reus realitzant un estudi d’impacte de la Capital de la Cultura Catalana. Així, d’una mostra de 851 participants, l’etiqueta resulta molt coneguda entre les persones que participen a les activitats culturals de la ciutat: un 83% n’estan al corrent. Pel que fa a la valoració de la qualitat de les activitats, la nota mitjana que donen els enquestats és de 8,1 sobre 10. L’organització de les activitats és valorada amb una nota de 8 i la valoració global del conjunt de la Capital de la Cultura Reus 2017 és de 8,1.

tracking