Diari Més

Signa un lloguer de «zero euros» amb el banc al què no pot pagar la hipoteca

La PAH negocia perquè una veïna de Reus pendent d’un subsidi mantingui casa seva fins que el cobri

La nova inquilina i l'activista de la PAH mostren el contracte.

Signa un lloguer de «zero euros» amb el banc a què no pot pagar la hipotecaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una veïna de Reus que, davant una «complicada situació personal», es va veure forçada l’any 2014 a deixar de pagar la hipoteca de casa seva hi podrà continuar vivint. Ho farà a través d’un contracte de lloguer social establert amb la mateixa entitat bancària amb què havia signat la hipoteca i que contempla una important particularitat: els primers mesos de l’estada ja regulada seran «a zero euros». Tot just el «marge necessari», en concret, fins que la dona comenci a percebre uns ingressos dels quals ara no disposa.

El nou acord amb el banc, que permetrà que la veïna no hagi de marxar del seu pis –on s’havia mantingut instal·lada també durant aquests últims tres anys–, ha resultat possible «a través de les negociacions que ha dut a terme la PAH des del desembre passat, on hem rebutjat diversos contractes que incloïen de nou clàusules abusives», explica Sandra Casanova, membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a Reus. Casanova assegura que amb aquest cas s’ha aconseguit una entesa que és «única» i «la primera de les seves característiques a la ciutat», ja que «l’entitat s’ha fet càrrec que aquesta persona necessitava un cert temps on no podria pagar, que calia una solució, i ha estat flexible».

L’activista de la PAH relata que «les primeres propostes d’acord que el banc va posar damunt la taula, després que comencéssim a dialogar sobre un lloguer, eren totalment abusives tenint en compte les circumstàncies d’ella». Es dóna la circumstància que a la dona, de 39 anys, li ha estat recentment reconeguda una discapacitat del 65% que compromet la seva capacitat per a treballar i per la qual té dret a percebre una ajuda. Serà quan ho faci –fins ara havia estat tirant endavant amb l’ajuda econòmica de família i amics– que estarà en disposició d’afrontar el pagament de les quotes. El lloguer social acordat amb el banc estableix mensualitats de 34,08 euros.

«Hem creat un precedent»

Des de la PAH recorden que «en arribar a la nostra assemblea» la dona es trobava «molt desesperançada» i celebren que «la xifra dels zero euros es respecti fins que ella pugui pagar, perquè ara mateix no disposa d’ingressos». Al moment de tancar aquest nou contracte que ara regeix l’estada al pis, l’entitat bancària va condonar a la veïna els 84.000 euros que encara tenia pendent pagar de la hipoteca subscrita al moment de comprar casa seva, ja que «no tenia sentit mantenir-la perquè segurament ella tampoc no hauria tingut la possibilitat de pagar la quantitat sencera». Problemes de salut i la pèrdua de la feina van provocar que es veiés forçada a deixar de respondre a la hipoteca ara fa tres anys.

Amb aquesta innovadora entesa, «estem creant un precedent ja que mai no s’havia aconseguit un lloguer que fos tan baix», afegeix la membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que avisa que «des de la PAH continuarem lluitant i treballant per tal que es respectin els drets fonamentals de tots i no ens aturarem fins que bancs i polítics apliquin les lleis que ens protegeixen».

tracking