Diari Més

Els venedors dels mercats deixaran de pagar per traspassar la parada

L’Ajuntament modifica una ordenança fiscal com a «mesura temporal» abans d’aplicar noves accions

Una imatge d'arxiu de la façana del Mercat del Carrilet.

Els venedors dels mercats deixaran de pagar per traspassar la paradaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Traspassar una parada del Mercat Central o el Mercat del Carrilet a una tercera persona deixarà de comportar, per als paradistes, el pagament d’entre 400 i 1.000 euros que, segons les particularitats de cada cas, havien d’abonar a l’Ajuntament perquè expedís la documentació i consumés el tràmit del canvi de mans. Els venedors dels mercats municipals tampoc no hauran de continuar fent front als 440 euros que se’ls exigien per autoritzar un canvi de classificació de la parada, és a dir, per deixar d’oferir un tipus d’article i poder passar a comercialitzar-ne un de diferent. Amb l’eliminació de les taxes, l’Ajuntament vol afavorir la proliferació de negocis als mercats de Reus després d’anys d’acumulació de parades tancades i coincidint amb un moment de replantejament del format.

L’ordenança fiscal que regula els preus dels documents administratius, la número 13, suprimirà en les properes setmanes els dos punts que gravaven exclusivament els paradistes dels mercats Central i del Carrilet i permetrà, d’aquesta manera, el traspàs lliure de parades i la lliure elecció dels productes que s’hi venen. La mesura, aprovada per unanimitat en el ple del passat 6 de juliol, vol suposar una millora «temporal» de les condicions dels venedors mentre es treballa en la reformulació integral dels mercats que ha de sorgir dels estudis encarregats a l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona. Els paradistes del Mercat del Carrilet ja van conèixer de primera mà, a finals del maig, les conclusions de l’anàlisi que «revisa l’oferta i la demanda comercial de la ciutat en alimentació per adaptar-se al segle XXI», i que s’aplicarà abans al 2019, data en què s’esgota la concessió de 36 anys per a les parades i en què s’haurà de convocar un nou concurs per ocupar-les.

Fins ara, tramitar la sol·licitud d’autorització del traspàs d’una parada dels mercats municipals a «pares, fills, cònjuges i descendents legítims» o bé a familiars o altres persones designades per l’adjudicatari, amb motiu de la seva mort o de «qualsevol altra causa de força major que determini la impossibilitat de seguir desenvolupant-hi tasques com a titular» costava 434,97 euros. El mateix moviment però sense que l’adjudicatari hagués mort o hi hagués una causa de força major ascendia a 652,32 euros. Deixar la parada a una tercera persona sense vinculació era la gestió més cara i s’enfilava als 1.087, 19 euros. El canvi del tipus d’article a la venda es traduïa sempre en el pagament de 440,96 euros.

Estudis sobre el model barceloní

La supressió d’aquests imports de l’ordenança fiscal té lloc sota la voluntat de rellançar l’activitat dels mercats municipals i dinamitzar-los: en dades del 2016, el Mercat del Carrilet disposava de 27 parades en actiu mentre que el Mercat Central en tenia prop de 50 d’obertes als clients. Preveu, de manera «temporal» tal com explicava la regidora de projecció de ciutat Montserrat Caelles, «millorar el procés de transició mentre no s’apliquin noves accions» que han de venir donades pels estudis de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona. En dur-los a terme, l’Ajuntament de Reus va invertir 36.000 euros. El pas endavant es feia, segons detallava llavors Caelles, en entendre que «el model barceloní es podria adaptar a Reus».

tracking