Diari Més

Cultura

Reus fa memòria de la Guerra Civil amb un cap de setmana ple d'actes

Destaca un espectacle nocturn a la plaça del Mercadal, amb format teatral, que inclou testimonis, projeccions i música en viu

Des d'ahir el Mercadal ha esdevingut un 'campament de defensa' per a les recreacions.

Reus fa memòria de la Guerra Civil amb un cap de setmana ple d'actesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus 1937. Mirant el cel, foradant la terra, el programa organitzat pel col·lectiu Mandríl·lia per recordar un dels episodis més convulsos que ha viscut la ciutat, els bombardejos de la Guerra Civil, viu aquest cap de setmana alguns dels actes més destacats, entre els quals, les dues sessions de l’espectacle central Mirant el cel, foradant la terra previstes avui i demà a les onze de la nit a la plaça del Mercadal, amb format teatral, on s’inclouran testimonis, projeccions i música en viu.

A més, aquest matí s’inaugura al vestíbul de l’Ajuntament l’exposició Armes i utensilis de guerra, una col·lecció d’articles originals de la Guerra Civil, que es podrà veure fins demà, de deu del matí a dues del migdia i de cinc de la tarda a nou de la nit. Coincidint amb el 80è aniversari dels bombardejos de l’aviació feixista sobre Reus, s’ha preparat un programa d’activitats que s’allargarà fins diumenge amb exposicions, conferències, visites i recreacions.

El projecte inclou la col·laboració de més d’un centenar de persones i desenes d’entitats, i pretén traslladar l’ambient dels carrers més cèntrics de la ciutat 80 anys enrere, amb l’objectiu de «crear consciència del període viscut, divulgar la història d’aquells fets en l’àmbit local i convidar a la reflexió», explica l’Ajuntament. També es vol homenatjar de manera conjunta a les víctimes d’aquell temps, a través d’una activitat que busca mostrar la vida quotidiana de les persones i com els van afectar els esdeveniments de la Guerra Civil.

Destaquen tres recreacions més, a banda de l’espectacle central. Una té lloc també al Mercadal des d’avui i fins diumenge i s’anomena Campament de defensa passivaque simularà la realització de les obres del refugi de la plaça. L’altra, que es farà demà a les dotze del migdia a la plaça de Prim, recrearà la Marxa al front, amb la idea de reclutar homes i dones per «aturar el feixisme».

Donació de sang tematitzada

També es realitzarà avui una recreació que duu per títol Donació de sang al front. Es tracta d’una campanya real de donació de sang amb el Banc de Sang a l’antic Hospital de Sant Joan, de sis de la tarda a nou de la nit. Cal recordar que segons els indicadors del Banc de Sang de Catalunya, aquesta setmana hi ha una especial manca de sang del grup A-. En aquests moments només queden reserves per dos dies.

L’educació a la 2a República

L’acció de les recreacions dóna pas momentàniament dissabte a una reflexiva xerrada sobre el model educatiu de la Segona República Espanyola i els seus vincles amb l’Escola Activa dels 60. L’acte, anomenat La República pedagògica es durà a terme al vestíbul de l’Antic Hospital Sant Joan a les sis de la tarda.

A més, fins diumenge es poden visitar al carrer dues exposicions. Una a la plaça Prim sobre l’impacte dels bombardejos a través de fotografies i documents, i l’altre a la plaça de Sant Pere dedicada als cartells de propaganda republicana durant la guerra.

Les teatralitzacions i exposicions també tenen un paper destacat al programa.

Reus fa memòria de la Guerra Civil amb un cap de setmana ple d'actesOlívia Molet

Les teatralitzacions i exposicions també tenen un paper destacat al programa.

Reus fa memòria de la Guerra Civil amb un cap de setmana ple d'actesOlívia Molet

tracking