Diari Més

L'Ajuntament no troba empreses pel nou servei de recollida d'animals

Ha signat un contracte temporal amb l’actual prestador mentre no reobre el concurs, que ha quedat desert per falta d’ofertes

Imatge d'arxiu de diversos gossos passejant pels carrers de Reus.

L'Ajuntament no troba empreses pel nou servei de recollida d'animalsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus no ha aconseguit convèncer cap empresa perquè es faci càrrec del nou servei de recollida i manteniment d’animals abandonats. El concurs per l’adjudicació del contracte ha quedat desert després que no s’hi hagi presentat cap oferta, i davant d’aquesta situació el consistori n’obrirà un de nou millorant-ne les condicions. Mentre no resolen la situació han signat un contracte temporal amb l’actual empresa gestora, L’Última Llar, que ha declinat presentar-se a la convocatòria.

A banda de diferents aspectes tècnics, la companyia creu que el pressupost, de 80.000 euros, no s’ajusta als serveis que han de prestar: “El que no podem fer els centres d’acollida és aportar recursos propis per cobrir el que el pressupost del contracte no contempla”, indica Román Casanovas, gerent de L’Última Llar. «En general els ajuntaments només es preocupen del servei de recollida, i no valoren la feina que hi ha després de manteniment d’aquest animal», lamenta.

El servei inclou la recollida d’animals abandonats, perduts, ferits i morts, entre altres. Un cop recollits, s’han d’acollir durant el temps previst per la normativa vigent, identificar el propietari en cas que disposi de microxip. També s’ha de prestar el servei d’adopció, i lliurar-los desparasitats, vacunats, esterilitzats, identificats amb microxip, registrats o inscrits al cens municipal d’animals de companyia, i oferir els controls sanitaris i les cures veterinàries inecessàries, incloses la pràctica de l’eutanàsia en cas necessari.

Adopcions massa cares

En aquest sentit, Casanovas afirma que les condicions actuals del contracte propicien que una adopció costi entre 150 i 250 euros. «L’ideal seria que amb 50 euros ja puguis cobrir microxip, esterilització, desparasitació, etc... Si el preu d’un gos adoptat costa igual que un d’una botiga, és normal que no convencem la gent perquè adopti», reflexiona.

L’Última Llar, situada a Riudoms, gestiona el servei de recollida d’animals abandonats de diversos municipis de la zona i, segons afirma el seu gerent, el contracte amb l’Ajuntament de Reus, que presten des de fa 14 anys, els suposa al voltant d’un 5% de la seva activitat. En el cas de la capital del Baix Camp, el servei de recollida funciona les 24 hores del dia, tots els dies de l’any. Actualment el centre acull uns 300 gossos i 50 gats, mentre que el contracte que ha quedat desert estipulava la gestió de 300 gossos i 90 gats a l’any. El contracte es va obrir a licitació el passat 16 de juny, i es va declarar desert el dia 26.

A banda de les qüestions econòmiques, L’Última Llar tampoc està d’acord amb diversos aspectes tècnics del plec de condicions. «Al cap i a la fi, el contracte ha de permetre que puguem prestar el servei seguint complint la llei de protecció dels animals», expressa Casanovas. L’empresa és conscient que és l’única de la zona que pot assumir aquest tipus de servei. «No és lògic que només ho poguem fer nosaltres. Ens agradaria que hi hagués diversitat d’entitats que poguessin fer el servei», declara.

La CUP vol una gestió pública

El grup municipal de la CUP ha expressat en diverses ocasions la necessitat de gestionar públicament aquest servei. En un primer moment van explorar la possibilitat de municipalitzar-lo però, en veure que era inviable, van proposar que s’integressin a un contracte del Consell Comarcal del Baix Camp que donés servei a tots els municipis. Finalment, la proposta no va fructificar, a parer dels cupaires, per la negativa de Reus i Cambrils a sumar-se al contracte.

tracking