Diari Més

Sanitat

CCOO alerta de la manca de metges d'atenció telefònica al SEM de Reus

Assegura que hi ha una mancança de personal des de fa un mes i mig i aquesta matinada estava previst que en faltessin dos

Imatge d'arxiu de la Central de Coordinació Sanitària de Reus, que cobreix Tarragona i Lleida.

CCOO alerta de la manca de metges d'atenció telefònica al SEM de ReusSEM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El CECOS, la Central de Coordinació Sanitària del SEM a Reus, que dóna servei a tota la província de Tarragona, a la regió de Lleida i a l’Alt Pirineu, pateix una manca de metges i d’infermeres des de fa un mes i mig. Així ho denuncia el sindicat Comissions Obreres (CCOO) a Diari Més. Aquesta unitat és l’encarregada de classificar la gravetat dels pacients, donar consells telefònics fins a l’arribada de l’ambulància en casos crítics, assignar els recursos necessaris en cada cas, determinar l’hospital adient i donar la prealerta als serveis d’urgències d’aquests per a la recepció dels crítics. «A Reus estem tenint descobertures per algunes baixes de persones que han marxat de forma voluntària a altres llocs i per alguna baixa laboral transitòria. El problema és que no hi ha suplents», exposen fonts de CCOO. De fet, sense anar més lluny, aquesta mateixa matinada –segons el control de planificació de personal del SEM al qual té accés Comissions– al CECOS de Reus estava previst que hi faltés un metge consultor i el cap de torn de nit, que realitza alhora la funció de facultatiu. Es tracta de dos metges menys en un mateix torn. I no és pas un cas puntual, segons les xifres a les quals té accés diàriament CCOO. Prenent de referència el darrer mes natural, des del dia 10 de juny, la sala operativa de Reus ha patit d’altres 10 nits la manca d’un metge consultor –l’última aquest mateix dissabte-. Un total de tres nits més no hi ha hagut un cap de torn, i fins a quatre dies han treballat un torn de 24 hores amb un metge consultor menys. Crida l’atenció que una d’aquestes jornades sense un dels facultatius les 24 hores va ser –sempre segons dades de CCOO–, la nit de Sant Joan, quan els incidents i avisos sanitaris es multipliquen pels petards i les fogueres. També ha faltat un cap de servei en un torn de matí al llarg del mes i de dos metges consultors de dia. A més, fins a sis torns de dia s’han hagut de cobrir sense una de les infermeres que atenen les trucades.

Val a dir però, que la manca d’un determinat nombre de metges a la sala operativa del SEM a l’edifici del 112 de Reus, no fa que el socors telefònic es deixi de prestar. En cas d’estar al màxim de capacitat, o de què una infermera consultora s’hagi de fer càrrec d’atendre una emergència que necessita les indicacions d’un facultatiu, les trucades són derivades al CECOS de l’Hospitalet de Llobregat, que gestiona la resta d’àrees de Catalunya que no duu Reus, a excepció de les de Barcelona ciutat, que té una unitat específica.

CCOO explica d’una forma molt senzilla el problema als CECOS: «Hi ha una sobrecàrrega de treball important, cada vegada rebem més comandes de serveis i més encàrrecs de gestió per part de la Generalitat –atenen les derivacions del 112 i també algunes del 061 CatSalut Respon–. El problema és que els responsables saben que nosaltres no deixarem mai de fer la nostra feina, no podem jugar amb això, és impossible. Així que ho mantenen», apunta. Aquest alt nivell de tensió acaba provocant a vegades, que els professionals sanitaris, que es deixen literalment la pell per dur la seva feina endavant, acabin patint situacions conflictives amb algun usuari enfadat, «que els arriba a agredir verbalment», segons fonts de CCOO. Preocupa també l’elevada càrrega de trucades «pels riscos de retards o errors humans que es puguin cometre», s’apunta. Però és que, a més, durant les retallades, els treballadors del SEM han hagut de patir reduccions en les millores socials i la fi de les hores extra. Tot plegat ha acabat derivant en què alguns metges i infermeres optin per buscar plaça en hospitals, centres de salut o en la coordinació sanitària de mútues privades.

100 noves places, insuficients

Per a CCOO l’oferta pública de treball de 100 places pel SEM a Catalunya que es publicarà al DOGC, no és suficient. Segons s’apunta, en la negociació del conveni la direcció es va comprometre a convocar-ne 243.

tracking