Diari Més

Sanitat

El Sant Joan es nega a preservar els drets adquirits dels sanitaris

La direcció no vol incloure al nou conveni una clàusula on s’haurien de conservar els avantatges tot i passar al del SISCAT

Ahir dimecres al matí, a l'inici de la reunió negociadora, alguns treballadors van voler acostar-se a donar suport al Comitè d'Empresa.

El Sant Joan es nega a preservar els drets adquirits dels sanitarisOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sorpresa en el darrer moment en la negociació del nou conveni col·lectiu dels treballadors de l’hospital Sant Joan de Reus. La que semblava la reunió definitiva per arribar a l’acord, es va acabar convertint ahir, en una autèntica «garrotada» per al Comitè d’Empresa. La direcció del centre hospitalari va posar sobre la taula dues condicions que impossibiliten qualsevol tipus d’acord. Per una banda, els responsables de l’hospital no accepten incloure una clàusula que protegeixi els avantatges del conveni propi, un cop expiri. Això vol dir que, un cop finalitzés el període de validesa del nou conveni –a les negociacions es va parlar d’1, 2 o 3 anys de validesa– els més de 1.300 treballadors de l’hospital Sant Joan no tindrien garantides les condicions actuals. El nou responsable de la gestió del centre a partir de l’1 de gener del 2018, el Servei Català de Salut, podria perfectament negar-se a negociar-ne un de nou un cop expirat el que ara s’ha d’aprovar, i passar als professionals al conveni base del sector, el del SISCAT, el Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya. No deixa de ser un futurible, i podria no produir-se, però els professionals volen guardar-se les espatlles, deixant palesa al nou conveni que ara es negocia, que les seves millores adquirides al llarg de molts anys de lluita, s’han de conservar. Es tracta exactament de petits avantatges, com ara en l’antiguitat dels professionals, o el servei de guarderia. «Si no s’inclou la clàusula, no hi ha res que ens protegeixi en un futur», apuntava ahir a última hora de la tarda a Diari Més la presidenta del Comitè d’Empresa, Alicia Martín, després de la maratoniana reunió que va començar a quarts de deu del matí.

Martín vol deixar especialment clar que no estan demanant res fora de lloc. Els professionals d’altres centres de referència a Catalunya com l’hospital del Mar i l’hospital Clínic, ambdós de Barcelona, han pogut conservar les seves condicions pròpies tot i formar part d’un consorci com el que regirà el Sant Joan de Reus.

La segona de les condicions que reclama la direcció –i que deixa el dret de negociació greument ferit en opinió de Martín–, és, que en el nou conveni que se signi, es renunciï expressament al període d’ultractivitat. Això és: que un cop expirat el temps de vigència, no es pugui afegir una pròrroga per negociar el nou text. Els responsables de l’hospital al·leguen al seu favor que, es pot començar a negociar abans que expiri.

Les dues condicions són en l’opinió de la presidenta del Comitè, una demostració clara de què la direcció vol entregar «en safata de plata» als treballadors al CatSalut. Per a Martín, el que proposa la direcció és «un menyspreu absolut als professionals». Reitera una vegada més que, els sanitaris no han de pagar la mala gestió duta a terme a l’hospital, patint una retallada en les seves condicions laborals.

Volen negociar amb Pellicer

L’equip negociador de la direcció de l’hospital va emplaçar al Comitè a reunir-se novament en els pròxims dies per seguir-ho debatent, però els representants dels treballadors rebutgen seguir com fins ara, ja que opinen que els responsables del Sant Joan ho estan fent «amb una mala intenció». Per això, demanen a la regidora de Salut, Noemí Llauradó i especialment a l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, que agafin les regnes urgentment, per tractar de posar fi a un conflicte, que Martín, no amaga, acabarà desembocant en manifestacions, protestes o fins i tot amb una gran vaga si no se soluciona. «Cal recordar que estem parlant de 1.300 famílies les que estan condicionades per aquesta situació. Crec que ja ens mereixem una mica de respecte. Aquesta vegada pensàvem que ho podríem acabar resolent, només estaven pendents de tancar uns detalls dels objectius, però no...», exposava la presidenta qui no podia amagar un important malestar per les noves condicions de la direcció.

La següent reunió entre direcció i Comitè d’Empresa podria tenir lloc demà mateix, o dilluns com a molt tard, amb l’ambient clarament caldejat per unes propostes per part dels responsables que han deixat notablement estupefactes als treballadors.

tracking