Diari Més

Francesc Cerro Ferran: Creador artístic del Festival de les Arts de Reus, FAR

«Amb el FAR donem pes a la cultura amb majúscules i posem en valor la ciutat»

El Festival de les Arts de Reus 2017 se celebrarà del 30 de juny al 9 de juliol a l’Institut Pere Mata de Reus

El reusenc Francesc Cerro és director i dramaturg.

«Amb el FAR donem pes a la cultura amb majúscules i posem en valor la ciutat»Carles Magrané

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—El FAR és un dels eixos de la programació de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017. Com l’heu concebut?

—És una creació amb la qual s’intenta donar pas i pes a la cultura amb majúscules, vincular persones del Camp de Tarragona amb professionals de reconegut prestigi, alhora que es posa en valor la ciutat de Reus. Fa temps que rondava la idea de fer un festival d’estiu. En tenim a Cambrils, a Tarragona, però aquí volem recuperar la capitalitat cultural, tornar a ser capdavanters com ho havíem sigut anys enrere. Quedava un espai per omplir, que era el del festival d’estiu. D’aquesta manera, tota l’activitat cultural que es fa durant l’any no s’atura de sobte i pot tenir una sortida també durant aquests mesos.

—La programació del festival segueix aquestes premisses?

—És una programació completament transversal en disciplines, hi ha música rock, folc, clàssica, lírica, teatre, poesia, teatre dansa… Tenim per exemple dansa contemporània amb Ferran Carvajal dansant Federico Garcia Lorca, àries d’òpera amb Camerata XXI i Alba Rosa Forasté, i el món de la poesia imbrincat amb el món de la cançó amb l’homenatge a Cohen de Marta Marco i Ernest Villegas. A més, presentem un espectacle molt propi, que només es podrà veure al FAR, que és en Gerard Quintana fent un repàs a la poesia de la segona meitat del segle XX.

—Quin paper hi juga, el Festival de Peralada, en el FAR?

—El Festival de Peralada actua com a col·laborador o partner. El mateix director del festival, Oriol Aguilar, ha estat el primer a dir i manifestar públicament que compta que el FAR tingui una llarga vida, perquè a partir de l’any que ve estan interessats a coproduir amb nosaltres. Que un festival com el de Peralada, que possiblement és un dels certamens amb més prestigi del sud d’Europa, ja compti amb nosaltres tot just abans d’haver nascut, és molt important.

—El Festival es farà a l’Institut Pere Mata de Reus. Per què heu escollit justament aquest escenari?

—Buscàvem un lloc que signifiqués «Reus» i alhora posés en relleu la ciutat des del punt de vista arquitectònic. Com que el festival té una singularitat palesa, sobretot pel producte, vam pensar que el millor escenari seria el Pavelló dels Distingits i la Sala del Menjador de l’Institut Pere Mata. D’aquesta manera posem en valor el modernisme, situem a Reus dins la ruta modernista i arquitectònica nacional i, a la vegada, donem un segell de qualitat a l’espai escènic.

—De quina manera creu que el FAR complementa la proposta d’arts escèniques a Reus?

—És pràcticament un tema holístic. Ocupa un espai que potser en aquest moment no està del tot implementat, el de les produccions pròpies. Volem posar de manifest aquesta inquietud cultural que sempre ha tingut Reus; dir que aquí es poden fer coses igual de potents que a Barcelona o al festival Temporada Alta. Amb el FAR demostrem que a la ciutat es poden fer produccions de la mateixa alçada que a qualsevol centre de producció nacional o internacional.

tracking