x
Cercador de l’Hemeroteca
Español
Seccions

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
16.89 º
9.252 Km/h
Cultura
Un instant de la presentació del ball, que va tenir lloc als Jardins de la Casa Rull.

El Ball de Marcos Vicente afegeix una història de pirates a la festa

Un instant de la presentació del ball, que va tenir lloc als Jardins de la Casa Rull.

El Ball de Marcos Vicente afegeix una història de pirates a la festa

Les escoles Vitxeta i Pi del Burgar han recuperat el ball parlat com a part d’un projecte educatiu
  • Redacció

Actualitzada 22/06/2017 a les 08:22

Els Jardins de la Casa Rull van acollir ahir la presentació en societat del Ball parlat de Marcos Vicente,  la recuperació d’un ball tradicional que s’incorporarà a la festa reusenca com a element festiu. Es tracta d’una iniciativa conjunta entre les escoles Vitxeta i Pi del Burgar, que han treballat en la part ballada i la part musical dins un projecte educatiu que inclou el teatre i la música com a eines d’aprenentatge. La presentació ha estat una de les novetats d’aquesta edició de la Festa Major, que coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 dóna un especial protagonisme als infants.

El Ball de Marcos Vicente es pot catalogar dins el gènere dels balls parlats. Es tracta d’un ball popular que era interpretat només per homes, d’argument senzill i planer, on amb l’excusa d’una història de pirates es parla de l’eterna lluita entre el bé i el mal. Explica la història d’aquest personatge valencià que renega dels seus i com a pirata fa mil malifetes, fins que per casualitat es retroba amb les seves filles que havia abandonat, recapacita i abandona la seva vida delictiva. Aquest ball es basa en una història de tipus llegendari entre uns pirates turcs i les seves incursions a les terres valencianes al segle XVI. El Ball de Marcos Vicente, tot i ara ser desconegut, va ser un dels més populars i havia estat estès per bona part de la Catalunya Nova, sobretot pel Camp i el Penedès. Està documentat que es ballava a Reus (1878), Tarragona (1900), Sant Pere de Ribes (1903), el Vendrell (1897) i Maspujols, entre altres localitats de la zona.

El darrer en desaparèixer
A Reus va ser un ball popularíssim, ho demostra el fet que va ser el darrer ball a desaparèixer. Es guarden fotografies de les seves darreres sortides que van tenir lloc el 1916 i el 1928 i fins i tot el seu text va ser editat.
Diari MesDiari Mes és una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus

977 32 78 43

diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Diari Mes

Amb la col·laboració de:
Diari Mes