Diari Més

Tradició

Les catifes de flors i la professó de Corpus posen el pròleg a Sant Pere

Els Nanos, la Mulassa, els Gegants i l’Àliga ballen  per darrer cop abans de la Festa Major

Imatge d'una de les catifes que engalanava el nucli.

Les catifes de flors i la professó de Corpus posen el pròleg a Sant PereOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus va llevar-se ahir d’hora, ben atenta al Toc de Festa, per acabar de guarnir els carrers del seu nucli antic amb les tradicionals catifes de flors que, ja cap al vespre, posarien tot el color i un perfum especial a la professó de Corpus. Ballava encara l’ou a l’atri de Sant Sebastià i petits i grans acabaven de pair les prop de 6.500 coques de cireres que la ciutat ha repartit des de dijous, en un calorós cap de setmana remullat de vermut i que ahir va donar una última oportunitat de lluïment als Nanos, a la Mulassa, els Gegants i també l’Àliga. Enfilant des de dalt el carrer Monterols, els qui cap a la tarda els esperaven al Mercadal sentien de lluny els acompanyaments musicals de cada element, melodies que es tornaran de nou familiars aquests dies amb la irrupció de la Festa Major de Sant Pere.

Les catifes de flors, fetes amb mans expertes i devotes que les continuaven enllestint encara al punt de les dotze, es van anar perdent al pas suau de la professó, precedida per la creu processional que carregaven els confrares amb els penons i estendards, acompanyats pels nens que fan la primera comunió, l’escolania i la capella de cantors, el Santíssim sota tàlem, els vicaris i rectors de les parròquies de Reus i el prior. I és que la Prioral de Sant Pere acollia cap al vespre l’instant més solemne del Corpus i de quatre dies que han estat marcats per les celebracions, després que cap al migdia s’hagués celebrat la missa al mateix temple i que el propi toc de festa hagués posat els Gegants a recórrer els carrers de la ciutat, i un cop celebrat l’ofici religiós de dos quarts de set de la tarda que dóna el sentit original al Corpus.

Una unió de celebracions

Enguany ja fa dues dècades que es va recuperar aquesta tradició d’engalanar la ciutat amb les catifes de flors o de serradures. El Corpus s’ha consolidat com una festa que uneix tradició popular i religió reusenca. La celebració pública de l’eucaristia serveix a la vegada com a pròleg per a la Festa Major de Sant Pere. El recorregut de la professó anava des de la plaça de la Prioral de Sant Pere a la Presó i pujant fins a la plaça del Prim, fins a tornar al lloc d’inici i acabar, com no podia ser d’una altra manera, amb les darreres ballades dels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l’Àliga, que ja no es tornaran a veure fins a la Festa Major de Reus. El programa de Sant Pere arrencarà aquest dimecres amb la presentació del Ball de Marcos Vicente. Amb referències del XIX i principi XX, el ball explica la història d’un entremaliat pirata que, després de mil malifetes, abandona la vida delictiva. A la nit, comencen les Barraques de Festa Major.

tracking