Diari Més

Religió

El trencament del dejuni del Ramadà surt als carrers de Reus per primer cop

Unes 80 persones, del col·lectiu musulmà i també d’altres, celebren un ‘iftar’ obert a tota la ciutadania a la plaça de l’Abat Oliba

La plaça de l'Abat Oliba es va omplir de famílies per poder gaudir de l'acte, organitzat per l'Associació de Musulmans de Reus i Comarca.

El trencament del dejuni del Ramadà surt als carrers de Reus per primer copOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vuitantena de persones van seure a taula ahir al punt de les nou de la nit, a la plaça de l’Abat Oliba, en el primer acte públic de trencament del dejuni del Ramadà que ha acollit Reus fora del recinte de la mesquita As-sunnah. Una iniciativa, la de l’anomenat iftar, que l’Associació dels Musulmans de Reus i Comarca plantejava en forma d’«aproximació de la comunitat musulmana als habitants de la ciutat». Als veïns, el portaveu de l’entitat, Mohamed Said Badaoi, s’adreçava en català abans de l’inici de l’àpat i els demanava que, durant aquest període, «tinguin una mica de paciència amb nosaltres perquè podem ser una mica sorollosos a la nit». I, també, l’oportunitat de convertir la cita d’ahir en l’obertura d’«un diàleg interreligiós i intercultural».

El menú va estar format per una sopa harira, els dolços típics de Ramadà shebakia, dàtils, pizza casolana i creps farcits de pollastre i de carn picada. El van tastar els membres del col·lectiu musulmà, però també el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell; el cònsol del Marroc a Tarragona, Abdelaziz Jatim; la tinent d’alcalde de Reus, Montserrat Vilella; regidors del PSC, ERC o la CUP; el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR), Valentín Rodríguez, i els presidents d’algunes de les entitats que aquesta aplega; i personalitats vinculades a la comunitat com ara l’advocat i president de l’associació Watani de Reus, Hilal Tarkou. L’àpat a Horts de Miró, de fet, era gratuït i «obert a tots», i integrants de l’Associació dels Musulmans de Reus i Comarca, que anaven identificats amb una armilla on duien la imatge d’As-sunnah, interpel·laven tothom que s’hi acostava per oferir-los un lloc a taula. No hi van ser, amb tot, representants de l’Associació de Veïns d’Horts de Miró, que havien manifestat hores abans el malestar pel fet que l’iftar s’hagués preparat «sense comunicar-nos-ho», tot i que l’organització havia anunciat que «tothom hi està convidat i serà benvingut».

En la seva intervenció, Enric Vendrell apuntava que «durant aquest Ramadà, gairebé cada dia tinc un iftar, però és una celebració que volia viure a Reus perquè s’hi fa per primera vegada de forma col·lectiva». El cònsol del Marroc a Tarragona, per la seva banda, recordava que l’iftar «no és un simple acte de deixar de menjar i beure, sinó que durant aquest mes un intenta reforçar la seva fe i créixer». «Som diferents, igual que tots», concloïa. En la mateixa línia s’expressava el portaveu de l’Associació dels Musulmans de Reus i Comarca, Mohamed Said Badaoui, que deia que «en el novè més del calendari islàmic, a més del dejuni des de l’alba fins l’ocàs, s’exalta l’espiritualitat en detriment del que és material i és una oportunitat per millorar». La regidora Villela, al seu torn, expressava la «il·lusió» de participar a un acte «de coneixement i convivència». Abans de trencar el dejuni, l’imam va fer la crida a l’oració.

Vincles amb la ciutat

Mitjançant esdeveniments com aquest, l’entitat que gestiona la mesquita As-sunnah segueix en el camí d’integrar-se al teixit associatiu reusenc. El propòsit ha propiciat la participació de membres del col·lectiu, darrerament, a iniciatives de caràcter solidari, cultural o social, i l’última gran fita va ser l’entrada al grup de treball d’infància, joves i educació del pla de desenvolupament comunitari de Sant Josep Obrer. L’iftar, tal com s’ha estat celebrant a la mateixa mesquita, en un període que no tocarà a la seva fi fins el 25 de juny, té un vessant solidari i ofereix aliments de manera gratuïta als qui s’hi han acostat a prendre part de la darrera oració del dia –anomenada salat tarawih i que ha arribat a aplegat 2.000 persones al polígon Dyna– però no compten amb recursos per trencar el dejuni diürn que planteja el Ramadà. Una vuitantena de musulmans s’hi han estat afegint, de manera regular, a cada àpat. Aquesta ha estat la primera vegada que l’iftar surt als carrers de Reus en una convocatòria oberta.

tracking