Diari Més

Les cartes de serveis de la funerària i les biblioteques veuen la llum

Aprovades al ple del maig, tenen caràcter reglamentari i comprometen l’Ajuntament amb els usuaris

Una imatge d'arxiu de la Biblioteca Pere Anguera.

Les cartes de serveis de la funerària i les biblioteques veuen la llumOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de quedar aprovades en el ple del maig, dues noves cartes de serveis acaben de sumar-se ara a les que l’Ajuntament ha posat en vigor en els darrers mesos: la Carta de Serveis d’Aigües de Reus –20 de juny de 2016–, la Carta de Serveis del Serveis Bàsic d’Atenció Social –2 de febrer de 2017– i la Carta de Serveis del Serveis de Transport Públic Col·lectiu de viatgers –8 de març de 2017–. Reus estrenarà en els propers dies, un cop hagin superat el període d’exposició pública, la Carta de Serveis dels Serveis Duneraris i la Carta de Serveis del Servei Municipal de Biblioteca Pública. Totes dues són ja consultables i estan a prop de l’aprovació definitiva. Les cartes són documents amb els quals la corporació municipal informa la ciutadania sobre els serveis que presta, la manera com els presta i els compromisos de qualitat i eficàcia que assumeix, alhora que informa sobre quines mesures pren per avaluar el resultat d’aquests compromisos i com la ciutadania pot participar en la millora de les prestacions.

Les cartes de serveis Reus les ha concebut com a eines de gestió que suposa un acord entre l’administració i la ciutadania. Tenen naturalesa reglamentària i són vinculants per a l’administració; i, per tant, poden ser invocades per la ciutadana en qualsevol reclamació relacionada amb la prestació dels serveis que s’hi descriuen. Per exemple, la més recentment aprovada abans de les de Serveis Funeraris i Servei de Biblioteca Pública, que es corresponia al servei de Transport Públic Col·lectiu de viatgers, establia que els autobusos de Reus Transport hauran de sortir amb menys de 5 minuts de retard de les capçaleres en el 75% de les expedicions, el total de la flota haurà d’esdevenir accessible a persones amb mobilitat reduïda i tres quartes parts de les parades, mantenir-se sense desnivells. També que la meitat dels usuaris podran consultar el temps d’espera fins al pas del proper vehicle a la parada i mitjançant cartells electrònics. I que, qualsevol queixa en aquest sentit o en altres, rebrà resposta en un termini màxim de 25 dies.

Recollida de difunts

En el cas específic de la Carta de Serveis dels Serveis Funeraris de Reus i Baix Camp, aquesta detalla, per exemple, que la recollida de difunts es durà a terme en un temps màxim de 90 minuts des que es rep l’avís de recollida, si es disposa de la documentació necessària i sempre que el difunt es trobi dins el terme municipal de Reus. O que, un cop recollit, la instal·lació del difunt a la sala de vetlla no serà superior a les tres hores, com a mínim en el 80% dels casos, i que una vegada tramitada la contractació la sala de vetlla està disponible de forma immediata en la majoria de casos. També que el temps per al trasllat de restes dins el cementiri no serà superior als deu dies. I que el trasllat a un altre cementiri, en el seu cas, tampoc no superarà un marge màxim de 30 dies fins a quedar plenament completat.

Els llibres, en 48 hores

La Carta de Serveis del Servei Municipal de Biblioteca Pública és una de les més senzilles i és més limitada. Estableix que s’informarà mensualment d’una selecció de les noves adquisicions, que s’adquirirà qualsevol document sol·licitat per un usuari sempre que s’ajusti a la política de les biblioteques i a la seva disponibilitat pressupostària, i que es facilitaran els documents en un màxim de 48 hores si es troben al mateix equipament o bé a altres biblioteques que s’hi troben adherides.

tracking