Diari Més

Sanitat

Treballadors de l'Hospital Sant Joan inicien 24 hores de tancament per les retallades

El Comitè d’Empresa encapçala una protesta que visibilitzarà, a les portes del mateix centre, les conseqüències del dèficit fins aquest dijous a les nou del matí

Imatge de

Treballadors de l'Hospital Sant Joan inicien 24 hores de tancament per les retalladesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plantilla de l’Hospital Sant Joan de Rues ha iniciat, avui al punt de les nou del matí, el tancament de 24 hores completes al centre convocat pel Comitè d’Empresa en protesta pel desequilibri econòmic que arrossega l’equipament i pel que el col·lectiu interpreta com l’«incompliment del compromís pres per l’Ajuntament de fer-se’n càrrec, que ens està portant a assumir la situació als treballadors».

Al llarg de la jornada, el personal ha previst un programa de ponències vinculades a la repercusió de les retallades econòmiques en l’àmbit sanitari, els efectes de la privatització de serveis públics i, en general, relacionades amb la precarització de les condicions laborals del sector. També informarà sobre l’actualitat de qüestions que afecten directament els treballadors com ara les denúncies per contractes en frau de llei o l’entrada del CatSalut a la gestió de l’Hospital i la constitució del consorci que assumirà, a partir de l’1 de gener del 2018, el concert, la plantilla i el lloguer del Sant Joan.

Només minuts abans que comencés el tancament, la presidenta del Comitè d’Empresa de l’Hospital Sant Joan, Alicia Martín, explicava que aquesta concentració «continua amb els actes i les reivindicacions que estem portant a terme des de fa ja massa temps». «Acumulem anys patint retallades i ajustos laborals que han fet que el personal estigui esgotat, fart, i que no acabi d’acceptar tot el que passa», agefia Martín, que deia que «el 18 d’abril, el conseller Comín va informar sobre la intervenció de l’Hospital per part del CatSalut i entenem que aquesta pot ser una solució a mig termini. Però, ara tenim un problema que també s’ha de solucionar, que està quedant en un segon terme i que s’està resolent de la manera més fàcil: rebaixant el salari als treballadors i retallant serveis a la població».

Propostes de l’auditoria

La representant dels treballadors al·ludia a les conclusions de l’autoria encarregada a una consultora externa per part de l’Hospital Sant Joan, a la qual ha tingut accés el Diari Més, i que planteja, entre altres coses i com a part de vuit mesures de «millora de l’eficàcia», un pla de xoc per a urgències que inclou menys personal i l’eliminació de la retribució per descans, la supressió de les guàrdies de cinc a deu de la tarda, el tancament d’un accelerador lineal de radioteràpia, limitar l’ús de Medicina de l’Esport, menys recursos per a Drogodependències i ajustar la implantació de les pròtesis al finançament del CatSalut.

Tot plegat, a més d’estalviar 1,9 milions d’euros, comportaria una reducció de treballadors i la pèrdua de serveis. La direcció del centre està estudiant la implantació o no d’aquestes mesures, i el grau en què tot plegat es materialitzaria si és que ho acabés fent. Martín recordava ahir que «no sabem si les mesures que figuren a l’auditoria es portaran a terme o no, però l’empresa ja n’ha dut a terme una que és la retallada salarial als treballadors».

«Entenem que hi ha propostes que no s’aplicaran però a casa nostra, al nostre salari, aquesta ja l’hem patit i ens indigna», afegia la presidenta del Comitè d’Empresa, que deia que «amb Comín va quedar clar que del dèficit pressupostari fins a l’1 de gener es faria càrrec l’Ajuntament, que és a qui correspon fins aquell moment. I no ho està fent l’Ajuntament, sinó que ho estem assumint els treballadors. Llavors, els comptes que s’han fet són força simplistes i cal que mirin els treballadors, mirin la nostra feina, i aportin una solució».

A l’exercici 2016, el dèficit del Sant Joan era de 8,4 milions d’euros. L’Ajuntament va anunciar fa poques setmanes la reducció del capital de la societat municipal al seu límit legal per remoure la causa de dissolució que pesava sobre l’Hospital arran del desequilibri econòmic.

Una reunió amb Comín

El col·lectiu ha demanat una reunió amb el conseller de Salut, Toni Comín, per tractar els detalls de les reivindicacions que enarbora. Però, aquest «s’ha posat de costat i ens ha derivat al director territorial. Està bé, ens hem reunit amb ell, però entenem que el conseller hauria d’escoltar-nos de primera mà i saber quina és la situació». El d’avui és el segon tancament que el Comitè d’Empresa convoca a les instal·lacions de l’Hospital Sant Joan, «tot i que sembla que ho hàgim fet ja moltes vegades».

A prop de renovar el conveni

En plenes negociacions per la renovació d’un conveni laboral que mantindrà la ultraactivitat fins el 30 de juny i que, a partir d’aquesta data, en cas de no assolir-se un acord entre empresa i treballadors, portaria la plantilla a regir-se pel conveni sectorial del SISCAT, el col·lectiu se sent «en una tensió constant. No només salarial sinó de condicions laborals, de contractació. Planeja la intenció possible, en un futur, de que passem al conveni del sector». «Nosaltres, de qualsevol manera, volem conservar el nostre conveni. I crec que estem a prop d’aconseguir un acord. Potser és un conveni de mínims però penso que l’aconseguirem signar», concloïa Martín.

El tancament de treballadors a l’Hospital Sant Joan continuarà fins demà a les nou del matí. El personal s’ha proveït aquest matí d’un matalàs que s’ha col·locat a l’entrada principal de l’edifici i de tendes de campanya per passar-hi la nit i continuar difonent un missatge que es podia veure en la cartelleria desplegada per visibilitzar la protesta: «Ens manifestem a favor de l’Hospital Sant Joan i d’una sanitat de qualitat».

Imatge de l'inici del tancament al Sant Joan per les retallades.

Treballadors de l'Hospital Sant Joan inicien 24 hores de tancament per les retalladesOlívia Molet

Imatge de l'inici del tancament al Sant Joan per les retallades.

Treballadors de l'Hospital Sant Joan inicien 24 hores de tancament per les retalladesOlívia Molet

Imatge de l'inici del tancament al Sant Joan per les retallades.

Treballadors de l'Hospital Sant Joan inicien 24 hores de tancament per les retalladesOlívia Molet

Imatge de l'inici del tancament al Sant Joan per les retallades.

Treballadors de l'Hospital Sant Joan inicien 24 hores de tancament per les retalladesOlívia Molet

tracking