Diari Més

Es col·lapsa el pàrquing de la plaça Prim perquè permet l'entrada de cotxes quan està ple

La concessionària va haver d’aixecar dilluns la barrera per deixar sortir els qui havien recorregut les cinc plantes sense trobar lloc

L'entrada a l'aparcament, on s'han fet recentment reformes.

El pàrquing de la plaça Prim permet l'entrada de cotxes quan està pleOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entrada de més vehicles que places disponibles quedaven al pàrquing de la plaça Prim va provocar, dilluns al migdia, una situació de col·lapse que s’ha registrat més d’un cop en els darrers mesos i que, en aquesta ocasió, va forçar la gestora de les instal·lacions a aixecar la barrera i facilitar així la sortida lliure als conductors que no hi havien pogut deixar el cotxe. L’aparcament, d’inici municipal però que explota en forma de concessió l’empresa Interparking Hispania, supera amb relativa freqüència el seu aforament útil, visiblement inferior al real per la pràctica habitual entre els seus usuaris d’estacionar-hi al marge de les línies que delimiten cadascuna de les places.

Episodis com aquest desemboquen en un fluxe de cotxes circulant entre les cinc plantes i embussant també la sortida, la qual coincideix amb una bifurcació per continuar dins el circuit del pàrquing i concentra alhora els vehicles que volen sortir i els que volen seguir buscant lloc. I en l’ocupació de les zones de pas que, tot i no estar destinades a aquesta funció, acaben acollint igualment els cotxes que no han trobat plaça lliure.

Les queixes d’usuaris que, amb el tiquet a la mà, s’adreçaven dilluns a la cabina de control per retraure als empleats que «ens feu perdre més d’un quart d’hora i pagar per haver fet mil voltes a pàrquing» van motivar l’aixecament puntual de la barrera de sortida mentre que els abonats –a qui l’empresa Interparking té l’obligació, per contracte escrit, de reservar permanentment disponibilitat dins l’aparcament– eren recol·locats de forma provisional en aquestes zones de pas, on resulta explícitament senyalitzada la prohibició d’estacionar.

Informació als usuaris

Treballadors del pàrquing expliquen el col·lapse, almenys en algunes de les ocasions, per avaries al sistema d’entrada, que no evitaria que més usuaris hi continuïn passant tot i haver quedat les places plenes, amb el que això comporta. Altres cops, el mateix personal ha hagut de situar-se al tram del raval que condueix fins a l’entrada del pàrquing per informar de viva veu que l’aparcament es trobava en aquell moment complet i permetre l’accés únicament dels abonats. Als qui paguen un abonament per estacionar, de qualsevol manera, incidències d’aquest tipus no se’ls repercuteixen a les quotes. Com tampoc la supressió del torn que, fins aquest passat hivern, assegurava la presència d’un treballador també durant l’horari nocturn al pàrquing, ininterrompudament les 24 hores, per atendre els usuaris.

Sense vigilant nocturn

La concessionària del pàrquing de la plaça Prim ha reemplaçat la figura del vigilant de nit per l’activació d’una centraleta on es pot contactar mitjançant un número de telèfon i un timbre, i per la col·locació de portes que tanquen tant els accessos a peu com els de vehicles i que s’obren mitjançant el tiquet o el carnet d’abonat. Una incidència localitzada a la persiana que s’ha de retirar per permetre sortir els cotxes i que no s’obria va propiciar, també fa pocs dies que, al punt de la mitjanit, alguns usuaris es quedessin tancats dins el pàrquing. Sense el vigilant, va ser necessària la força de diverses persones per aixecar-la manualment, seguint per telèfon les instruccions que se’ls oferien des de la mateixa centraleta.

Per 2,95 euros tot el dia

El pàrquing de la plaça Prim té capacitat per acollir més de 300 vehicles, amb places per a discapacitats i una desena de dedicades a que hi estacionin motocicletes. L’oferta que permet deixar el cotxe al bell mig de la ciutat per un total de 2,95 euros al dia l’ha convertit, en els darrers temps, en un dels aparcaments més concorreguts de Reus. Especialment, com dilluns, en dies de pluja o a l’hivern.

Les instal·lacions van quedar completament remodelades fa alguns anys per millorar els accessos i instal·lar-hi l’ascensor, i recentment han viscut també noves reformes tant per adaptar -les al nou sistema sense vigilant de nit com també per modernitzar-ne l’interior. Aquestes han abastat, a més de les entrades, també qüestions com la il·luminació de l’interior de les plantes o la seva senyalització.

tracking