Diari Més

Hospital de Sant Joan

L'auditoria veu manca d'organització a urgències i hi planteja un pla de xoc

El document proposa reduir metges i infermeres i eliminar la retribució per descans al personal després d’atendre durant 24 hores

Una imatge d'arxiu de les instal·lacions de l'Hospital Sant Joan.

L'auditoria veu manca d'organització a urgències i hi planteja un pla de xocOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les conclusions de l’auditoria encarregada per l’Hospital Sant Joan a una consultora externa per «retrobar l’equilibri econòmic» a l’equipament proposen l’aplicació, entre altres, de vuit mesures vinculades a la «millora de l’eficàcia». La primera i més rellevant, un pla de xoc que permetés «reordenar» les urgències i «adaptar-hi en conseqüència el personal». En detall, el document, a què ha tingut accés el Diari Més, sosté que l’activitat d’urgències de l’Hospital es podria realitzar amb 6 treballadors menys i que «aquests efectes són probablement deguts a problemes d’organització del servei». L’auditoria precisa que «la infermeria associada a urgències també podria ser menor», malgrat que repara en que caldria un estudi més detallat per quantificar-ho.

Traslladar a la realitat aquest criteri es traduiria, seguint els càlculs de la consultora, en un estalvi de 440.000 euros per al Sant Joan. Implementar el total de vuit mesures qualificades com de «prioritat alta» que, en la línia d’aquesta, inclou l’auditoria i que el propi Comitè d’Empresa de l’Hospital ja va fer públiques en la multitudinària protesta celebrada el passat mes de maig al Mercadal repercutiria, segons les mateixes fonts, en 1,93 milions d’euros. També, tal com denuncien els treballadors i detalla el mateix document, en una reducció de la plantilla, en el tancament d’unitats i en la pèrdua de serveis que ofereix actualment el centre als usuaris. L’aplicació o no de l’auditoria es trobaria ara en mans de la direcció del centre.

Limitar la compra de pròtesis

La que es focalitza en les urgències és, de les vuit, la iniciativa econòmica de més envergadura. La següent més important en retallada de la despesa –prop de 389.000 euros, tal com figura a l’auditoria– passa per «disminuir el nombre de guàrdies mèdiques de cinc de la tarda a deu de la nit» i crear, en el seu lloc, «un torn de tarda regular». Deixar de pagar als professionals la retribució de 8 hores pel descans després d’atendre urgències 24 hores, ja que «la major part dels centres no tenen aquest benefici addicional i, per tant, pot ser suprimible» repercutiria en 140.000 euros més i «limitar l’ús de materials i fàrmacs que tenen un substitut més assequible», en 127.200 euros. L’auditoria veu en el tancament de l’accelerador lineal de radioteràpia ubicat a l’antic hospital un impacte positiu de 346.800 euros i en l’«adequació dels recursos de Drogodependències al finançament –suprimir el dèficit d’oferir-ne els que no paga el CatSalut–» i limitar l’ús de Medicina de l’Esport un estalvi de 175.600 i 164.400 euros. Això faria perdre gairebé cinc professionals i el tancament d’aquesta última unitat comportaria abonar un total de 150.000 euros en indemnitzacions a metges sènior o bé la seva reubicació. L’última d’aquestes vuit iniciatives per a l’«eficiència econòmica» suggereix «limitar l’ús de les pròtesis al finançament». És a dir, «la posada en marxa de mecanismes de control de compres per limitar al 100% l’adquisició de pròtesis amb un cost superior al finançament de CatSalut» perquè «la compra de pròtesis amb un cost superior a l’import finançat per CatSalut és una pràctica habitual a l’hospital que comporta un dèficit important». En total, l’estalvi de 158.700 euros.

Protestes pel dèficit

El Comitè d’Empresa de l’Hospital Sant Joan ha convocat, per aquest dimecres 7 de juny a partir de les nou del matí, un tancament que s’allargarà durant 24 hores dins el centre sanitari per visibilitzar «la indignació que sentim els treballadors» davant l’«incompliment» del compromís, per part de l’Ajuntament de Reus, de «fer-se càrrec del dèficit» –de fins a 8,4 milions– que està arrossegant l’equipament.

tracking