Diari Més

Municipal

Els veïns de Reus reiteren la necessitat de tenir una llei clara contra la pobresa energètica

La FAVR celebra la cinquena concentració al barri Fortuny

Pla mig d'un veí signant contra la pobresa energètica a Reus. Imatge del 3 de juny de 2017

Ajuntament, pobresa, Reus, concentració, Gas Natural, energètica, incendiSílvia Jardí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Reus han celebrat aquest dissabte la cinquena concentració contra la pobresa energètica. Des del barri Fortuny, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus (FAVR), Valentín Rodríguez, ha celebrat la sanció que el Govern ha imposat a Gas Natural per la mort d'una dona de Reus que s'il·luminava amb espelmes per manca d'electricitat. Amb tot, ha reiterat la necessitat de tenir una llei clara: «les sancions econòmiques no els suposen cap problema, el que cal són protocols clars coneguts per tothom». «Ha de quedar clar, via normativa, qui és el responsable de què», ha afirmat Rodríguez. Els veïns també han celebrat la «col·laboració» que comencen a mostrar les companyies, com Gas Natural, que ha notificat a l'Ajuntament de Reus que hi ha 600 llars en situació d'impagament perquè el consistori estudiï si són casos de vulnerabilitat econòmica.

El president de la FAVR ha considerat que les empreses de subministrament bàsic tenen «una responsabilitat social» més enllà de «la voluntat d'aconseguir beneficis» i que n'han de ser conscients. Amb tot, ha celebrat la col·laboració de les empreses, que comencen a facilitar a l'Ajuntament quines són les llars amb impagaments. A Reus, les dades, facilitades ara fa unes dues setmanes, van mostrar 612 casos de llars en situació d'impagament, una xifra que es dobla si s'afegeixen la resta de companyies de subministrament.

«Hi ha gent que creu que la crisi s'ha acabat, però no: hi ha molta gent que encara pateix per arribar a final de mes i que està en situació de vulnerabilitat», ha afirmat Rodríguez, que ha dit que li «consta» que des de l'Ajuntament de Reus s'està fent «una bona feina» però que cal «tota la complicitat» de les empreses perquè els Serveis Socials puguin treballar bé, identificar les persones afectades i emetre els certificats de vulnerabilitat per evitar talls de llum.

Rodríguez ha admès que fa sis mesos tenien «la sensació que es passaven la pilota d'uns a altres» entre administració i empreses i que aquesta idea s'ha anat esvaint. Amb tot, continua reclamant «una reglamentació clara» perquè totes les parts «tinguin clara quina és la seva competència i responsabilitat».

Els veïns de Reus, que van fer la primera concentració contra la pobresa energètica al febrer, estan recollint signatures que presentaran a l'Ajuntament de Reus i a la Generalitat. De moment, n'han recollit unes 800, a falta de la darrera concentració, la sisena, prevista d'aquí a un mes a Mas Vilanova, on se'n podrien recollir més. Des de la Federació han assegurat que continuaran reivindicant que s'activin els protocols per evitar casos com els de l'incendi mortal de Reus i que, amb el seguit de concentracions convocades –als barris de Mas Pellicer, Gaudí, Pastoreta, Immaculada i Fortuny- , han aconseguit «mantenir viu» el reclam.

tracking