Diari Més

Gas Natural pagarà una multa de mig milió d'euros per l'àvia morta a Reus

Va morir al novembre per un incendi provocat per una espelma

Una de les assistents col·locant una espelma a la figura.

Espelmes en record de l'àvia morta a ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha proposat multar amb 500.000 euros a Gas Natural Fenosa per haver tallat el subministrament elèctric a l'anciana de Reus que va morir al novembre en un incendi provocat per una espelma «sense haver sol·licitat prèviament un informe dels serveis socials municipals».

El govern català, a través de l'Agència Catalana de Consum, ha resolt l'expedient que va obrir a la fi del passat any per aclarir el succés i ha determinat que la companyia va cometre una infracció «molt greu» en tallar el subministrament sense verificar que la víctima es trobava en una situació de risc d'exclusió residencial, tal com estableix la llei 24/2015 de pobresa energètica. La Generalitat considera un «agreujant» l'«alarma» que va generar aquesta tragèdia i el fet que la persona afectada pertanyés a un col·lectiu d'especial protecció, com és la gent gran.

L'executiu català ha comunicat aquesta setmana la proposta de sanció a Gas Natural Fenosa, que ara té un termini de dos mesos per recórrer-la, ha explicat el secretari d'empresa i Competitivitat, Joan Aregio, en roda de premsa.

Aregio ha assenyalat que l'actuació sancionadora de la ACC en l'àmbit de la pobresa energètica consisteix a comprovar si les companyies energètiques sol·liciten l'informe preceptiu als serveis socials municipals abans de procedir a un tall de subministrament.

«L'ACC no té competències per sancionar o penar altres fets que s'hagin pogut desencadenar com a conseqüència d'una interrupció dels subministraments bàsics», ha incidit el secretari d'empresa i Competitivitat.

L'instructor de l'expedient considera provat que Gas Natural Fenosa va tallar la llum a la dona sense consultar prèviament a l'Ajuntament de Reus si es trobava en situació de vulnerabilitat.

La Generalitat ha decidit finalment elevar de «greu» a «molt greu» la infracció en aquest cas, tipificació que pot comportar una sanció d'entre 100.000 euros i un milió. Si l'administració catalana hagués considerat «greus» els fets, la multa hauria oscil·lat entre els 10.000 i els 100.000 euros, ha detallat Aregio.

Poc després de la mort de l'anciana de Reus, la Generalitat va anunciar l'obertura d'un expedient sancionador contra Gas Natural Fenosa per entendre que havia d'haver informat a l'Ajuntament d'abans de tallar el subministrament elèctric.

La companyia sempre ha defensat que quan va tallar la llum a la dona desconeixia la seva situació de vulnerabilitat, ja que els serveis socials municipals, que l'havien assistit en altres ocasions, no l'hi havien comunicat.

La mort d'aquesta anciana va reavivar el debat social entorn de la pobresa energètica i va provocar un altre paral·lel respecte a la vigència de la llei catalana sobre la matèria.

El conseller d'empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget, va assegurar que la llei catalana de pobresa energètica era clara i no requeria d'un reglament addicional, mentre que Gas Natural Fenosa va al·legar que la llei mancava del preceptiu reglament i va demanar més coordinació a les administracions.

tracking