Diari Més

Amancio Ortega ven l'edifici del Raval de Jesús que havia albergat Zara

El bloc als números 16-18, propietat d’una de les societats controlades per l’empresari, canviarà de mans en poques setmanes

Una imatge de la façana de l'immoble, on ara hi ha In·usual.

Amancio Ortega ven l'edifici del Raval de Jesús que havia albergat ZaraOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’immoble que ocupa els número 16-18 del Raval de Jesús, que va acollir Zara fins que l’estiu passat hi obrís portes mitjançant inicialment un lloguer la firma de roba low cost In·usual, canviarà de mans. La propietat, una de les societats que controla l’empresari Amancio Ortega, ha venut l’edifici per una xifra que supera els 2 milions d’euros, i culminarà en les properes setmanes l’operació, ja tancada i que traslladarà la finca ara al patrimoni d’una altra empresa.

Fonts d’In·usual consultades apuntaven ahir que la marca no té previsió d’abandonar la seva ubicació actual, fet pel qual la botiga continuaria activa al mateix local, tal com ho està en aquests moments. Zara va desplaçar la franquícia fins a l’espai de La Fira Centre Comercial fa any i mig, al novembre del 2015, i des d’Inditex han refusat pronunciar-se sobre la possibilitat o no que es recuperi properament un espai al centre de Reus. La tornada de Zara –o d’altres noms del mateix grup Inditex que també s’hi van acomiadar– al nucli ha circulat al carrer en aquests darrers mesos en forma de rumors vinculats als resultats que la companyia estigués obtenint a les noves instal·lacions comercials de l’avinguda Sant Jordi.

Dret de compra de l’Ajuntament

Per materialitzar la compravenda de l’edifici al Raval de Jesús, tal com ha pogut saber el Diari Més, la societat propietària i vinculada a Amancio Ortega ha hagut d’oferir per llei, en tractar-se d’un immoble catalogat, el que es coneix com a dret de tempteig i retracte a l’Ajuntament de Reus. Això és que l’Ajuntament té una oportunitat, abans que els dos particulars completin la transacció, d’avançar-se i adquirir l’edifici al mateix preu que ho hauria fet el comprador privat. Aquest dret, de qualsevol manera, Urbanisme ha optat d’inici per no exercir-lo –una decisió habitual en aquest àmbit– donat que no hi ha la voluntat municipal de destinar l’edifici a cap projecte. La catalogació com a bé cultural que afecta els números 16-18 és de nivell C i abraça tant l’arquitectura i també els elements inicials. En concret té a veure principalment, amb el passat que acumula l’immoble com l’antic Cinema Monterrosa.

Amb prop de 2.000 metres quadrats que s’estenen al llarg de tres plantes, l’edifici on s’ubicava la botiga de Zara encara es pot ampliar. In·usual, al moment d’instal·lar-s’hi, hi habia portat a terme obres d’adequació. I fins l’arribada d’aquesta nova marca amb DO Reus, l’immoble havia romangut totalment buit i amb la crida d’una immobiliària que l’oferia en lloguer. Precisament les dimensions del local complicaven que un altre negoci l’ocupés per operar a gran escala i alhora a peu de carrer.

L’adéu d’Inditex al nucli

Zara no va ser l’única marca que, amb la inauguració de La Fira Centre Comercial, va decantar-se per tancar al centre i moure la botiga a l’avinguda de Sant Jordi. Pull&Bear, Bershka o, posteriorment Oysho, també van deixar-hi espais buits. Alguns van passar a altres marques de roba, mentre que altres continuen encara tancades avui. Ja en aquell moment, es va parlar de la possibilitat que la societat propietària vengués el local al raval de Jesús, un extrem que finalment no es va donar. L’adéu del grup Inditex va suposar, en primer terme, un despoblament important del teixit en els punts on anteriorment havia operat, tot i que aquesta ha quedat diluïda últimament amb aquest ritme elevat de tancament i obertura de negocis que està vivint el centre de la ciutat. Des de les entitats comercials de la ciutat, desconeixien ahir la transacció, sobre la qual encara no ha transcendit si afectarà de forma visible o no l’activitat al raval.

Més de 40 locals tancats al 2015

A preguntes de la CUP, la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, aportava en un dels darrers plens xifres d’obertura i tancament de comerços al nucli des que hi aterrés a Reus La Fira Centre Comercial. Entre novembre i desembre del 2015 l’Ajuntament va registrar 44 baixes i 37 altes de botigues i, al llarg de tot el 2016, 30 baixes i 40 altes. Des de Promoció de Ciutat, i en col·laboració amb agències immobiliàries, s’està elaborant un catàleg de locals buits al centre de la ciutat per mirar de donar-los a conèixer i que es puguin reactivar.

tracking